Czas

  • 10 min.

Prosty, pyszny lodowy koktajl o zachwycającym wprost kolorze. I jak tu nie kochać pana buraka? Z 3 upieczonych kulek wyszło piękne i geste smoothie.

Dobrze jest mieć zawsze w zamrażalniku kilka bananów i puszkę mleka kokosowego w lodówce. Czasem wystarczy dodać do tej pary buraka, trochę szpinaku lub awokado aby zaskoczyć rodzinę pysznym i zdrowym deserem. U nas dzisiaj smoothie z buraka – pyszne, kremowe i pięknie wyglądające.

Składniki

  • 3 małe upieczone w skórce buraki
  • 5 bananów obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki a potem zmrożonych w zamrażalniku przez 3 godziny
  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego zmrożona w zamrażalniku przez 3 godziny (użyjemy tylko gęstą część)
  • sok z cytryny do smaku (dodaj tyle ile chcesz)
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę.
  2. Przelewam do szklaneczek i dowolnie ozdabiam.
  3. Serwuję od razu.