Czas
- 10 min + pieczenie 30 min.
Wakacje już prawie za pasem – szykujemy się do rożnych wyjazdów. Będziemy poznawać nowe zakątki naszego kraju i przecierać kolejne szlaki na włoskiej ziemi. Zamykam już powoli pierwsze słoiki z truskawkami i miętą oraz z rabarbarem. Będą jak znalazł do jesiennej jaglanki, owsianki czy innych specjałów. Uwielbiam spiżarnię pełną letnich i jesiennych przysmaków schwytanych w szklane słoje.
Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, jak zwykle proste – ponieważ składniki wystarczy tylko zmiksować, a reszta już prawie dzieje się sama. Do ozdobienia użyjcie ulubionych sezonowych owoców i kwiatów – u mnie są to truskawki, borówki, białe kwiaty czarnego bzu, oraz suszone płatki róż, które dostałam w prezencie od Beaty J. Uwielbiam je (dziękuję Beatko) i dodaję do wszystkiego. Cudownie smakują z zieloną herbatą.
Składniki - polewa
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 3-4 daktyle namoczone w ciepłej wodzie (powinny być miękkie)
- 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
- ulubione owoce do ozdobienia ciasta (borówki, truskawki, maliny, jagody)
Składniki - ciasto
- 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej na sicie i przepłukanej
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
- 2 banany
- 100 ml syropu klonowego lub daktylowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C, a okrągłą tortownicę średniej wielkości smaruje delikatnie olejem.
- Wszystkie składniki na ciasto przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduje na bardzo gładką masę. Przekładam je do blaszki i piekę ciasto 30 minut lub odrobinę dłużej (do suchego patyczka).
- Do garnka wlewam pól szklanki wody, zagotowuje ja i stawiam na garnku blaszaną miseczkę do której wkładam czekoladę, daktyle i olej kokosowy. Gdy czekolada się rozpuści miksuje wszystko na gładka masę blenderem ręcznym i polewam ciasto, a potem ozdabiam je według własnej fantazji.
Edyta
Powiązane artykuły
Czekoladki – raw pralinki
Trufle z mango i kokosa
Krakersy zmieniające życie (słodka wersja)
Zielone naleśniki z pastą z cieciorki
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.