Czas

  • 30 min.

Kasza jaglana to nasza najlepsza przyjaciółka. Wiem, że wielu z was pomaga ona w prowadzeniu/utrzymaniu zdrowego stylu życia. Odkwasza, oczyszcza, odśluzowuje – działa na organizm zasadotwórczo. I jak tu jej nie kochać?

Zawiera duże ilości krzemu, oraz witaminy E dzięki czemu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Znajdziemy w niej bogactwo aminokwasów, miedzi i żelaza, oraz witaminy z grupy B.
Zazwyczaj uważamy, że mamy zbyt mało czasu, aby przygotowywać posiłki w domu. Wolimy gotowce, a jest to droga na skróty… do choroby.

Brak czasu to bardzo często wymówka i ucieczka od tego, aby niczego w życiu nie zmieniać. Dzisiaj coraz łatwiej jest kupić zdrową żywność w sklepach, nawet restauracje chętnie podadzą nam taki posiłek o jaki poprosimy, nawet wtedy jeśli nie ma go w karcie.

Prawie w każdym większym mieście działają zdrowe cateringi, wegańskie knajpki, a sklepy ze zdrową żywnością wyrastają jak grzyby po deszczu. W mojej okolicy jest ich już 6 – a pamiętam jak dwa lata temu musiałam jechać naprawdę daleko, aby zrobić zakupy. Nawet duże supermarkety zamiast jednej półki ze zdrową żywnością mają już całe alejki. Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że droga do zdrowia prowadzi przez jelita:)

Zapraszam dzisiaj na kolejny jaglany deser w którym połączyłam jaglankę z zielonym jęczmieniem i cóż…powiem nieskromnie, bardzo mi to połączenie smakuje.

Uwaga

  • inne pyszne desery z kaszy jaglanej znajdziesz: tu, tutaj i tu:)
  • do kremu jaglanego możesz dodać awokado (pyszne i zdrowe)
  • ilość jęczmienia dodanego do kremu zależy wyłącznie od ciebie :)
  • zamiast migdałów możesz dodać pestki słonecznika namoczone wcześniej na pół godziny w ciepłej wodzie i odsączone na sicie
  • jeśli chcesz uzyskać krem jaglany o luźniejszej konsystencji dodaj więcej mleka roślinnego do miksowania niż zapisałam w recepturze

Składniki - krem

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego do gotowania + 1 szklanka do kremu
  • 1/2 szklanki migdałów, namoczonych w gorącej wodzie przez pół godziny i obranych ze skórki
  • 1 łyżka (albo dwie) sezamu niełuskanego
  • 2 łyżki zielonego jęczmienia (proszku)
  • 1 banan
  • 50 ml syropu klonowego (opcja)

Składniki - konfitura

  • 3 ekologiczne pomarańcze dokładnie wyszorowane i pokrojone w małe plasterki
  • 150 ml wody
  • 100 ml syropu klonowego
  • 15 goździków
  • 2 ziarna kardamonu (wspaniale komponują się z pomarańczą)
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki żurawiny

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze i resztę składników, oprócz żurawiny wkładam do garnka. Gotuję wszystko 20 minut, dodaję żurawinę i gotuję jeszcze 10 minut. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Kaszę jaglaną prażę w garnku, płuczę dokładnie i dodaję do niej 2 szklanki mleka roślinnego. Zagotowuję, przykrywam i zmniejszam ogień na najmniejszy. Gotuję jeszcze 15 minut.
  3. Do kielicha maszyny miksującej wkładam ciepłą kaszę, banana, jęczmień, szklankę mleka roślinnego, migdały, sezam, banana i syrop klonowy. Miksuję wszystko na bardzo gładki krem.
  4. Deser podaję w szklaneczkach:) SMACZNEGO:)