Czas

  • 30 min.

Bardzo lubię szybkie i proste receptury, najlepiej takie, które jak ta, aromatyczna pasta sprawdzają się w wielu potrawach. Jest ona doskonałym dodatkiem do makaronu i kaszy jaglanej. Z kanapką smakuje wyśmienicie, a w połączeniu z zielonymi naleśnikami tworzy wykwintne danie (podajemy je pokrojone jak sushi z sałatką z rukoli lub z pieczonych buraków

Przy miksowaniu warto sypnąć sporą garść bazylii – ziółko to ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy A ważnej dla wzroku i zdrowia siatkówki. Na warsztatach, które już za chwilkę odbędą się we Wrocławiu będziemy popijać herbatkę na dobry humor, której jednym ze składników jest właśnie bazylia.

Uwaga

  • dodatek żurawiny można pominąć

Składniki

  • czarne oliwki – 130g – waga po odsączeniu z wody
  • suszone pomidory niezbyt dokładnie odsączone – 150 g – waga po odsączeniu
  • 1 garść bazylii (z ogonkami)
  • 1/2 pomarańczy (sok)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na pastę.
  2. Przechowuję ją w słoiku do 5 dni.