Czas
- 30 min.
Bardzo lubię szybkie i proste receptury, najlepiej takie, które jak ta, aromatyczna pasta sprawdzają się w wielu potrawach. Jest ona doskonałym dodatkiem do makaronu i kaszy jaglanej. Z kanapką smakuje wyśmienicie, a w połączeniu z zielonymi naleśnikami tworzy wykwintne danie (podajemy je pokrojone jak sushi z sałatką z rukoli lub z pieczonych buraków
Przy miksowaniu warto sypnąć sporą garść bazylii – ziółko to ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy A ważnej dla wzroku i zdrowia siatkówki. Na warsztatach, które już za chwilkę odbędą się we Wrocławiu będziemy popijać herbatkę na dobry humor, której jednym ze składników jest właśnie bazylia.
Uwaga
- dodatek żurawiny można pominąć
Składniki
- czarne oliwki – 130g – waga po odsączeniu z wody
- suszone pomidory niezbyt dokładnie odsączone – 150 g – waga po odsączeniu
- 1 garść bazylii (z ogonkami)
- 1/2 pomarańczy (sok)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki niełuskanego sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na pastę.
- Przechowuję ją w słoiku do 5 dni.
Edyta
Powiązane artykuły
Batony owsiane
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Kisiel truskawkowy z kuzu
Zielony poniedziałek: jagodowe pole
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Mniam ;)
Zrobiłam, ale bez żurawiny (nie miałam) i soku z pomarańczy (celowo, bałam się trochę tego smaku, kiedyś zrobiłam jakąś potrawę z sokiem z pomarańczy i niepotrzebnie, popsułam nim danie :(
Mimo tego pasta rewelacja !!! Pozdrawiam, Gosia
Jak dla mnie niebezpieczna pasta – nie mogę przestać jeść. Całość poszła za jednym razem. Smak bardzo ciekawy.
My przerabialiśmy tę pastę jako podstawę sosu do sałatki – trochę oleju i wody dla rozrzedzenia konsystencji i gotowe.
Smak mniej wyrazisty, ale to dobrze, bo nie zdominował składników sałatki.