Czas
- 10 min.
Zapraszam na poniedziałkową dawkę energii. Na dzień koktajlowy, który odciąży układ trawienny, pozwoli skupić się na innych sprawach niż wymyślanie posiłków i doładuje wewnętrzny akumulator. Jeden taki dzień w tygodniu przyda się każdemu z nas. Wspaniałym posiłkiem na takie dni są apetyczne i pełne składników odżywczych zielone koktajle ( dziś wyjątkowo jest to koktajl czerwony).
Mam wrażenie, że w dzisiejszym świecie, gdzie pęd, choroby, ból i chemiczne jedzenie jest wszechobecne taki dzień koktajlowy jest prawdziwą ucztą dla organizmu, odpoczynkiem, pauzą, resetem:) Wiosna tuż, tuż więc coraz częściej będę wracała do ZIELONYCH PONIEDZIAŁKÓW tak bardzo przez Was lubianych.
Pytacie często dlaczego nie powinno się miksować codziennie tych samych roślin. Jeśli przez wiele dni, albo tygodni zjadamy jarmuż, szpinak, czy jakiekolwiek inne zielone rośliny jednego gatunku, to alkaloidy tego samego typu kumulują się w organizmie i powodują objawy zatrucia. Dlatego warto jest zmieniać rośliny zielone dodawane do koktajli. Dzięki różnorodności wzmocnimy nasz układ odpornościowy i unikniemy zatrucia.
Idealnie byłoby pić litr zielonego koktajlu każdego dnia i codziennie do miksowania używać innych zielonych roślin. To, co wkładamy do ust wpływa na organizm pozytywnie lub negatywnie, dlatego ważne jest wybieranie posiłków wspierających witalność oraz zdrowie, zrównoważonych, pełnych enzymów i składników odżywczych. Po takim jedzeniu poczujemy się wzmocnieni i pełni energii. Niech moc koktajli będzie z Wami!
Składniki
- 1 bardzo duża garść szpinaku
- 2 banany
- mango
- 4 małe upieczone w łupinie buraki (obrane po wystudzeniu)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- pół awokado
- woda
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl, dodając tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ilość wody to sprawa bardzo indywidualna). Dobrego miksowania :)
Edyta
Powiązane artykuły
Gotowane batony z płatków owsianych
Piernik z kaszy jaglanej
Pasta z pieczonego bobu, papryki i czosnku
14 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Pysznie i zdrowo! To lubimy:)
My tez:)
Lubie koktajle z dodatkiem pieczonego buraczka. Ciekawi mnie bardzo jaki smak ma taki koktajl. Jaki skladnik jest najbardziej wyczuwaln,bo lista jest interesujaca. Stawiam na mango:-).
Najbardziej wyczuwa sie buraczka:)
Ja akurat dzisiaj zrobiłam sobie dzień sokowy :) Nie wiem czy do wieczora wytrzymam, być może na kolację będzie koktajl?:)
DZien sokowy to wspaniale odciazenie dla organizmu:) Pozdrawiam serdecznie.
Proszę o informację, czy zamiast pieczonego buraka można użyć surowego.
Proszę o informację, czy zamiast pieczonego buraka można użyć surowego.
Do tego koktajlu potrzebny jest burak pieczony.
Pieczony? Ja zawsze do koktajli czy sokow daje surowy. Koktajl wyglada kuszaco, jednak sprobuje chyba z surowym.
?to Twój koktajl ?
Edyta, koktajl wyglada przepysznie, bardzo podoba mi sie twoja strona i obiecuje czesto tu zagladac, i korzystac z przepisow !! mam to samo pytanie co Kinga, dlaczego zdecydowalas sie na pieczonego burak? ( oprocz smakowych walorow co rozumiem) surowy jakby nie bylo ma wiecej walorow odzywczych. widze ze juz wczesniej odpowiedzialas ze do tego koktajlu uzywa sie buraka pieczonego , czy moglabys ta kwestie troche rozwinac, czy sa jakies przyslanki zdrowotne lub inne ? pozdrawiam bardzo cieplo
asia
Asiu. Uwielbiam pieczone buraki i jemy je bardzo często ?. Są też łatwiej strawne niż pieczone. Wolę dodawać właśnie takie do koktajlu ponieważ są słodsze od surowych i dzięki temu dzieci chętniej piją ten koktajl. Pozdrawiam serdecznie. Edyta
Asiu. Uwielbiam pieczone buraki i jemy je bardzo często ?. Są też łatwiej strawne niż pieczone. Wolę dodawać właśnie takie do koktajlu ponieważ są słodsze od surowych i dzięki temu dzieci chętniej piją ten koktajl. Pozdrawiam serdecznie. Edyta