Czas

  • 10 min.

Zapraszam na poniedziałkową dawkę energii. Na dzień koktajlowy, który odciąży układ trawienny, pozwoli skupić się na innych sprawach niż wymyślanie posiłków i doładuje wewnętrzny akumulator. Jeden taki dzień w tygodniu przyda się każdemu z nas. Wspaniałym posiłkiem na takie dni są apetyczne i pełne składników odżywczych zielone koktajle ( dziś wyjątkowo jest to koktajl czerwony).

Mam wrażenie, że w dzisiejszym świecie, gdzie pęd, choroby, ból i chemiczne jedzenie jest wszechobecne taki dzień koktajlowy jest prawdziwą ucztą dla organizmu, odpoczynkiem, pauzą, resetem:) Wiosna tuż, tuż więc coraz częściej będę wracała do ZIELONYCH PONIEDZIAŁKÓW tak bardzo przez Was lubianych.

Pytacie często dlaczego nie powinno się miksować codziennie tych samych roślin. Jeśli przez wiele dni, albo tygodni zjadamy jarmuż, szpinak, czy jakiekolwiek inne zielone rośliny jednego gatunku, to alkaloidy tego samego typu kumulują się w organizmie i powodują objawy zatrucia. Dlatego warto jest zmieniać rośliny zielone dodawane do koktajli. Dzięki różnorodności wzmocnimy nasz układ odpornościowy i unikniemy zatrucia.

Idealnie byłoby pić litr zielonego koktajlu każdego dnia i codziennie do miksowania używać innych zielonych roślin. To, co wkładamy do ust wpływa na organizm pozytywnie lub negatywnie, dlatego ważne jest wybieranie posiłków wspierających witalność oraz zdrowie, zrównoważonych, pełnych enzymów i składników odżywczych. Po takim jedzeniu poczujemy się wzmocnieni i pełni energii. Niech moc koktajli będzie z Wami!

Składniki

  • 1 bardzo duża garść szpinaku
  • 2 banany
  • mango
  • 4 małe upieczone w łupinie buraki (obrane po wystudzeniu)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół awokado
  • woda

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl, dodając tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ilość wody to sprawa bardzo indywidualna).  Dobrego miksowania :)