Czas
- 15 min _ chłodzenie 2-3 h.
Coraz bardziej wciąga mnie tworzenie zdrowych, surowych słodyczy. Staram się nie dodawać do nich syropu klonowego, ani tego z agawy, aby nie pakować do ciasta dodatkowego cukru. Na szczęście mam ogromne wsparcie w rodzinie, ponieważ wszystkim smakują one bardzo i ciągle proszą o nowe receptury. Staram się stawać na wysokości zadania i tworzę: tu sypnę trochę pestek i orzechów, dodam daktyli, surowego kakao, niełuskanego sezamu…i wiem, że zjadamy wszystko co najlepsze, najzdrowsze i najpyszniejsze.
Pomimo kapryśnej pogody, która jednego dnia przynosi nam deszcz, a drugiego zasypuje nas białym dywanem, czuć już w powietrzu wiosnę. Na działce wyrósł szczaw, więc pierwsza zielona zupa już za chwilę zagości na naszym stole. Czas posadzić czosnek i zaplanować jak będą wyglądały grządki. Ciekawa jestem czy tak jak ja lubicie grzebać się w ziemi?
Odkąd mam ogródek to z jeszcze większym szacunkiem przyglądam się pracy rolników, w szczególności tych, którym chce się uprawiać warzywa i owoce bez chemii. I bardzo mnie cieszy, że jest takich osób coraz więcej. Odpowiadają oni na potrzeby ludzi szukających zdrowej, organicznej żywności.
Uwaga
- blaszka 15x20cm
- jeśli macie twarde daktyle, to namoczcie je na 20 minut w ciepłej wodzie, a potem odsączcie na sicie
- zamiast nerkowców możecie użyć swoich ulubionych orzechów
- zamiast kakao możecie użyć karobu
Składniki
- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 szklanki daktyli Medjool
- 1/2 szklanki kakao (najlepiej surowego)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcja)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku z limonki
- skórka otarta z 1/2 limonki dodana po zmiksowaniu wszystkich składników (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję do odpowiedniej konsystencji (czasem miksuję je na gładszą masę, a czasem zostawiam większe kawałki orzechów).
- Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
Edyta
Powiązane artykuły
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano-orzechowym
Ciastka owsiano-migdałowe
Ciastka owsiane
Ciastka jaglano-dyniowe
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
cudne zdjęcia :)
Dziękuję Gosiu i pozdrawiam serdecznie ?
Dziękuję Gosiu i pozdrawiam serdecznie ?
Super przepis. Skladniki ktorych uzywasz sa zawsze takie zdrowe i super smaczne. Nerkowce to moje ulubione orzechy. Dodatek pestek i daktyli,to juz niebo w gebie :-). Przepis zapisany :-).
Dzieki Maria…to bedzie przepis baza. Pojawi sie jeszcze kilka razy w roznych kombinacjach. Pozdrawiam serdecznie.
Gosiu dziekuje i pozdrawiam.