Czas

  • 15 min + pieczenie 30 min.

Przed erą jedzenia zieleniny w moim życiu, nie spodziewałam się, że kiedykolwiek zjem innego chipsa niż ziemniaczany. Dzisiaj uwielbiam chipsy warzywne, jednak pojawiają się one na naszym stole bardzo rzadko. Zaprzyjaźniłam się mocno z selerem, z którego wyczarować można dosłownie wszystko. Chipsy selerowe to moje prawdziwe odkrycie, ich smak jest nie do pobicia.

Jednak dzisiaj zajmiemy się batatem, który wkradł się niepostrzeżenie do naszych kuchni i świetnie się tam ma. Dodajemy go do dań jednogarnkowych, wrzucamy do zupy, robimy z niego frytki i różne pasty. Smak chipsa z batata jest doskonały i słodki, a niejednemu zastąpić może nawet słodycze.

Batat, zwany jest inaczej wilcem ziemniaczanym, patatem lub słodkim ziemniakiem. Zjadamy jego bulwy, które mogą mieć rożne kolory: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, fioletowy lub bordowy. Zawierają one dużo błonnika, cenne NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminę C, A, B6, K i kwas foliowy. Mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nim mikro i makro pierwiastki sprawiają, że batat ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Jego słodkawy smak wkomponuje się w wiele receptur, dlatego już dzisiaj zapraszam na kolejny tydzień gdzie poznamy przepis na brownie z batata, oraz na pyszną pastę kanapkową.

Składniki - chipsy

  • 1 duży i długi batat dokładnie umyty i pokrojony na plasterki o szerokości 2mm
  • 3 łyżki oliwy
  • słodka, wędzona lub ostra papryka

Sposób przygotowania

  1. W misce mieszam oliwę z papryką , dokładam batata i mieszam rękami tak, aby każdy plasterek był delikatnie nasączony oliwą.
  2. Rozgrzewam piekarnik do 150C (na termoobiegu). Chipsy układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, aby nie zachodziły na siebie.
  3. Piekę 20-30 minut.

Składniki - kremowe awokado

  • 100g nerkowców namoczonych na 1 godzinę w letniej wodzie, a potem odsączonych
  • 3 miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksuję na puszysty krem. Zjadam z chipsami warzywnymi :).