Czas
- 15 min + pieczenie 30 min.
Przed erą jedzenia zieleniny w moim życiu, nie spodziewałam się, że kiedykolwiek zjem innego chipsa niż ziemniaczany. Dzisiaj uwielbiam chipsy warzywne, jednak pojawiają się one na naszym stole bardzo rzadko. Zaprzyjaźniłam się mocno z selerem, z którego wyczarować można dosłownie wszystko. Chipsy selerowe to moje prawdziwe odkrycie, ich smak jest nie do pobicia.
Jednak dzisiaj zajmiemy się batatem, który wkradł się niepostrzeżenie do naszych kuchni i świetnie się tam ma. Dodajemy go do dań jednogarnkowych, wrzucamy do zupy, robimy z niego frytki i różne pasty. Smak chipsa z batata jest doskonały i słodki, a niejednemu zastąpić może nawet słodycze.
Batat, zwany jest inaczej wilcem ziemniaczanym, patatem lub słodkim ziemniakiem. Zjadamy jego bulwy, które mogą mieć rożne kolory: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, fioletowy lub bordowy. Zawierają one dużo błonnika, cenne NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminę C, A, B6, K i kwas foliowy. Mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nim mikro i makro pierwiastki sprawiają, że batat ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Jego słodkawy smak wkomponuje się w wiele receptur, dlatego już dzisiaj zapraszam na kolejny tydzień gdzie poznamy przepis na brownie z batata, oraz na pyszną pastę kanapkową.
Składniki - chipsy
- 1 duży i długi batat dokładnie umyty i pokrojony na plasterki o szerokości 2mm
- 3 łyżki oliwy
- słodka, wędzona lub ostra papryka
Sposób przygotowania
- W misce mieszam oliwę z papryką , dokładam batata i mieszam rękami tak, aby każdy plasterek był delikatnie nasączony oliwą.
- Rozgrzewam piekarnik do 150C (na termoobiegu). Chipsy układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, aby nie zachodziły na siebie.
- Piekę 20-30 minut.
Składniki - kremowe awokado
- 100g nerkowców namoczonych na 1 godzinę w letniej wodzie, a potem odsączonych
- 3 miękkie awokado
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksuję na puszysty krem. Zjadam z chipsami warzywnymi :).
Edyta
Powiązane artykuły
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Rewelacyjna propozycja na chipsy. A to kremowe awokado,to dopiero musi byc pyszota:-P. Czekam z niecierpliwoscia na brownie z batata:-).
Jest, jest:) Brownie juz za chwilke:)Pozdrawiam
czadzik
Dzięki :)
Dzięki :)
zrobiłam, niebo w gębie! to chyba moje ulubione chipsy :)
Moje też. Pozdrawiam serdecznie.
Moje też. Pozdrawiam serdecznie.