Wiosna… Może właśnie teraz, czujesz się zachęcony do tego, aby dokonać choć minimalnej zmiany w swoich nawykach żywieniowych, aby postawić krok do przodu…taki mały – a jednak bardzo ważny. Może to właśnie teraz, aby tak jak sprzątasz dom jest czas na posprzątanie własnego organizmu.
Jeśli twoja głowa (tak, głowa właśnie – bo wszystko właśnie tam się zaczyna) jest na to gotowa to warto wyeliminować z jadłospisu:
- wszystkie produkty przetworzone – często są one pełne toksyn, pestycydów, środków grzybobójczych, konserwantów i wielu innych składników o których nigdy nie słyszałeś
- zamień je na warzywa, owoce, ziarna, strączki, mięso i ryby z dobrego źródła (jeśli jadasz) – dowiedz się gdzie jest pobliski bazarek, a jeśli robisz zakupy w supermarkecie to wybieraj mądrze
- słodycze pełne chemii, cukru, aromatów identycznych z naturalnymi, barwników
- jeśli masz ochotę na coś słodkiego – to przygotuj coś sama, najlepiej razem z dziećmi – nie bój się bałaganu w kuchni i nowych smaków – nie zrażaj się jeśli coś nie będzie ci smakowało – naturalna kuchnia jest bardzo bogata w różnorodne smaki – na pewno znajdziesz coś dla siebie, najlepiej naucz się robić 1 lub 2 zdrowe słodkości w miesiącu – możesz zacząć od tych pysznych kuleczek
- napojów gazowanych, soczków, wód, które tylko udają wodę i pełne są cukru
- pij wodę – najlepiej 30 ml na kg masy ciała, pół godziny przed posiłkiem i od 1,5 do 2 godzin po nim
Dzisiejsza propozycja to ciasto gryczane, które wspaniale smakuje na ciepło oraz na zimno. Doskonale nadaje się do tego, aby spakować je do naszego pudełka lunchowego. Przy zielonym stole pudełka z jedzeniem (albo słoiki z zielonym koktajlem) są na porządku dziennym – tworzymy je z tego, co aktualnie mamy w lodówce. Tym razem połączyłam ciasto ze szpinakiem i marchewką, dodając do niego kilka pieczonych buraków posypanych czerwoną cebulą, oraz frytki z batata upieczone bez tłuszczu. Moim ulubionym dodatkiem do wszystkich pudełkowych dań, szczególnie teraz, gdy wiosna dopiero raczkuje są kiszonki jednodniowe z marchewki, czosnku i imbiru albo z rzepy.
Ciasto gryczane ze szpinakiem i marchewką
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki kukurydzianej lub mąki ryżowej
- 3 jajka
- 150 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100g marchewki – startej na tarce, zmiksowanej lub pokrojonej w plasterki a potem w paseczki
- 150g szpinaku umytego, osuszonego i pokrojonego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 ząbki czosnku – lub tyle ile lubisz
- Blaszkę 20×30 cm wykładam papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewam do 180C.
- Jajka, mleko roślinne oraz olej mieszam w jednej misce. W drugiej łącze obie mąki i proszek do pieczenia, a potem produkty suche dodaję do mokrych. Dokładam marchewkę i szpinak, dodaję przyprawy (według własnego gustu) i krótko mieszam. Jeśli ciasto jest bardzo geste to dodaję 1 jajko więcej już kilka dodatkowych łyżek mleka.
- Przekładam masę do blaszki i piekę w przez 45 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
Krakersy bardzo chrupiące
Ciasteczka z fasoli adzuki
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
Witariańskie czekoladowe brownie
Ciastka jaglano-dyniowe
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Super przepis!
Prosty, zdrowy posiłek który doskonale smakuje z kiszonkami☺
Prosty, zdrowy posiłek który doskonale smakuje z kiszonkami☺