Czas

  • 10 min.

PIETRUSZKA – jej świeże, zielone listki (natka) zawierają witaminę C, A i E oraz: żelazo, magnez, wapń, miedź, potas, fosfor i mangan. Jak tu jej nie kochać?

Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją prawie do wszystkiego (nie wszyscy w naszej rodzinie są z tego zadowoleni). Pietruszka ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Pietruszka to pożywienie i lek. Straty korzeń pietruszki łagodzi ból po ukąszeniu owadów. Często przygotowuję pasty kanapkowe na bazie natki. Zapraszam dzisiaj na pierwszą z nich.

Składniki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • pół słoika suszonych pomidorów z oliwą
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • sezam ( u mnie czarny)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki myję dokładnie i osuszam. Wkładam do blendera, dodaję pomidory z oliwą.
  2. Pestki słonecznika delikatnie prażę na suchej patelni. Studzę i dodaję do natki i pomidorów.
  3. Dokładam drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blenduję wszystko dokładnie.
  4. Na koniec próbuję i przyprawiam solą i pieprzem ( tego daję dość dużo). W miseczce posypuję sezamem.