Czas
- 10 min.
PIETRUSZKA – jej świeże, zielone listki (natka) zawierają witaminę C, A i E oraz: żelazo, magnez, wapń, miedź, potas, fosfor i mangan. Jak tu jej nie kochać?
Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją prawie do wszystkiego (nie wszyscy w naszej rodzinie są z tego zadowoleni). Pietruszka ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Pietruszka to pożywienie i lek. Straty korzeń pietruszki łagodzi ból po ukąszeniu owadów. Często przygotowuję pasty kanapkowe na bazie natki. Zapraszam dzisiaj na pierwszą z nich.
Składniki
- 2 pęczki natki pietruszki
- pół słoika suszonych pomidorów z oliwą
- pół szklanki ziaren słonecznika
- sezam ( u mnie czarny)
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Natkę pietruszki myję dokładnie i osuszam. Wkładam do blendera, dodaję pomidory z oliwą.
- Pestki słonecznika delikatnie prażę na suchej patelni. Studzę i dodaję do natki i pomidorów.
- Dokładam drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blenduję wszystko dokładnie.
- Na koniec próbuję i przyprawiam solą i pieprzem ( tego daję dość dużo). W miseczce posypuję sezamem.
Edyta
Powiązane artykuły
Kalafior w aromatycznych przyprawach
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Ciasto karobowo-bananowe
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.