Czas

  • 10 min.

Kulki owsiano-orzechowe to jedne z naszych ulubionych słodyczy, dlatego powstaje wiele nowych wersji przepisu, a te najlepsze (czytaj takie, które każde moje dziecko zjadło bez marudzenia) lądują na blogu.

Dzisiejsza receptura jest ekspresowa – wkładasz wszystkie składniki do kielicha maszyny miksującej i za chwilkę lepisz 35 malutkich kuleczek, takich w sam raz na jeden kęs.Uwielbiam takie słodycze, których skład to dosłownie 3-4 produkty (noo… nie licząc soli i cynamonu). Jeśli macie ochotę i lubicie to możecie obtoczyć je w posiekanych orzechach, kakao, karobie, albo w wiórkach kokosowych.

Inne przepisy na pyszne kulki znajdziecie tutaj:

Uwaga

  • otrzymacie 35 małych kuleczek (takich na jeden kęs)

Składniki

  • 10 świeżych daktyli (nie zapomnij wyjąc z nich pestek)
  • 5 kopiastych łyżek ulubionego masła orzechowego (takiego bez oleju palmowego – najlepiej hand made)
  • 4 łyżki płatków owsianych (jeśli jesteś na diecie bez glutenu to koniecznie użyj tych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu)
    szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (koniecznie tłoczonego na zimno)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję, aż wszystkie składniki się połączą.