Czas
- 30 min.
Bardzo często przygotowuję uniwersalne pasty warzywne, które mogę zamknąć w słoiku. Ta, o której dzisiaj mowa, ma w naszym domu wiele zastosowań: jemy ją jako pastę kanapkową i jako dodatek do kaszy jaglanej. Czasem występuje w nadzieniu do naleśników z mąki gryczanej. Myślę, że doskonale sprawdziłaby się w roli farszu do gołąbków. Wystarczy dodać do niej ugotowaną kaszę jaglaną, zawinąć w kapustę i zapiec.

Składniki
- 4 duże cebule
- 4 duże marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryki
- pomidory w puszce (ekologiczne)
- liść laurowy – 2 szt
- kilka ziarenek pieprzu
- ziarna ziela angielskiego – 2 szt
- sól
- pieprz
- przyprawa curry
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Cebulę obieram i kroję na pół plastry. Smażę na oleju kokosowym do zeszklenia i przekładam do garnka.
Marchewkę myję, obieram i ścieram na grubych oczkach tarki. Smażę przez krótką chwilkę i przekładam do cebuli. Papryki myję, pozbawiam nasion, smażę a potem dodaję do cebuli i marchewki. - Do warzyw wrzucam czosnek pokrojony w plastry, łyżeczkę curry, ziele angielskie, listek laurowy, pomidory i duszę wszystko przez 20 minut. Na koniec solę i pieprzę do smaku.
- Pastę można także przygotować pomijając smażenie. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka, dodajemy pomidory, przyprawy i łyżkę oleju kokosowego. Dusimy aż wszystko zgęstnieje na koniec dodając sól i pieprz do smaku.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Edyta,
2017-10-03
3 min czytania
Ciastka kokosowo-migdałowe
Edyta,
2017-02-19
1 min czytania
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami
Edyta,
2014-03-27
1 min czytania
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Zrobiłam na obiad do kaszy jaglanej – jest przepyszna!!!