Czas

  • 30 min.

Bardzo często przygotowuję uniwersalne pasty warzywne, które mogę zamknąć w słoiku. Ta, o której dzisiaj mowa, ma w naszym domu wiele zastosowań: jemy ją jako pastę kanapkową i jako dodatek do kaszy jaglanej. Czasem występuje w nadzieniu do naleśników z mąki gryczanej. Myślę, że doskonale sprawdziłaby się w roli farszu do gołąbków. Wystarczy dodać do niej ugotowaną kaszę jaglaną, zawinąć w kapustę i zapiec.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 4 duże marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryki
  • pomidory w puszce (ekologiczne)
  • liść laurowy – 2 szt
  • kilka ziarenek pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego – 2 szt
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieram i kroję na pół plastry. Smażę na oleju kokosowym do zeszklenia i przekładam do garnka.
    Marchewkę myję, obieram i ścieram na grubych oczkach tarki. Smażę przez krótką chwilkę i przekładam do cebuli. Papryki myję, pozbawiam nasion, smażę a potem dodaję do cebuli i marchewki.
  2. Do warzyw wrzucam czosnek pokrojony w plastry, łyżeczkę curry, ziele angielskie, listek laurowy, pomidory i duszę wszystko przez 20 minut. Na koniec solę i pieprzę do smaku.
  3. Pastę można także przygotować pomijając smażenie. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka, dodajemy pomidory, przyprawy i łyżkę oleju kokosowego. Dusimy aż wszystko zgęstnieje na koniec dodając sól i pieprz do smaku.