Czas

  • 10 min + pieczenie 25 min.

Czasem na naszym stole lądują małe kanapki. Niby niepozorne bo nie ma w nich pieczywa, masła, sera, wędliny i innych typowych, kanapkowych dodatków…jednak pełne mocy dzięki składnikom z których są przygotowane.

Buraki, piękne i czerwone, które już za chwilkę będą dostępne w każdym warzywniaku bogate są w kwas foliowy, dlatego jeśli jesteś w ciąży zainteresuj się tym cudnym warzywkiem. Zawierają też odrobinkę witaminy C, oraz wapń, magnez, potas, żelazo, mangan, sód, miedź, cynk, bor, lit, kobalt oraz niezwykle rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. I jak tu nie kochać buraka???

Zapraszam WAS dzisiaj na pastę z pieczonych szparagów, kopalnię zdrowia, skrywającą w sobie jeszcze kilka innych składników, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Składniki

  • 1/2 szklanki ugotowanej fasolki mung, lub innej fasoli
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 1 pęczek szparagów upieczony w 180C przez 25 minut
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki niełuskanego sezamu
  • 4 łyżki pestek słonecznika namoczonych przez pół godziny w wodzie i odsączonych
  • 4 suszone pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuję na gładką pastę.
  2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinkę wody.