Czas
- 10 min + pieczenie 25 min.
Czasem na naszym stole lądują małe kanapki. Niby niepozorne bo nie ma w nich pieczywa, masła, sera, wędliny i innych typowych, kanapkowych dodatków…jednak pełne mocy dzięki składnikom z których są przygotowane.
Buraki, piękne i czerwone, które już za chwilkę będą dostępne w każdym warzywniaku bogate są w kwas foliowy, dlatego jeśli jesteś w ciąży zainteresuj się tym cudnym warzywkiem. Zawierają też odrobinkę witaminy C, oraz wapń, magnez, potas, żelazo, mangan, sód, miedź, cynk, bor, lit, kobalt oraz niezwykle rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. I jak tu nie kochać buraka???
Zapraszam WAS dzisiaj na pastę z pieczonych szparagów, kopalnię zdrowia, skrywającą w sobie jeszcze kilka innych składników, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanej fasolki mung, lub innej fasoli
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 pęczek szparagów upieczony w 180C przez 25 minut
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki niełuskanego sezamu
- 4 łyżki pestek słonecznika namoczonych przez pół godziny w wodzie i odsączonych
- 4 suszone pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuję na gładką pastę.
- Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinkę wody.
Edyta
Powiązane artykuły
Szarlotka bezglutenowa
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Genialna pasta :)
wyglądapysznie :) jako wegetarianka od tylu lat czesto kupuje szparagi :)
Wygląda wspaniale!