Czas
- 15 min + pieczenie 50 min.
Ciasto z truskawkami. Myślę, że będzie kolejnym, które obok szarlotki owsianej zagości na stałe w naszym domowym menu.
Nie za słodkie, pyszne, do zjedzenia już chwilkę po upieczeniu, ale według mnie najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wydaje się że jest bardzo wilgotne, ale dajcie mu chwilkę, to ciasto wchłonie sok z owoców i dzięki temu będzie jeszcze lepsze. Do przygotowania go użyłam truskawek, ale już w planach mam taki sam placek z rabarbarem.
Uwaga
- ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20cm
- zamiast truskawek można użyć malin, jagód, rabarbaru
- zamiast poppingu z kaszy jaglanej możecie użyć poppingu z amarantusa
- aby uzyskać ciasto bezglutenowe, użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych lub migdałów
Składniki
- 100 g płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
- 30 g poppingu z kaszy jaglanej
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g daktyli
- 50 g orzechów włoskich
- 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 50 ml syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli himalajskiej
- opakowanie mrożonych truskawek – należy je rozmrozić na sicie
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C. Tortownicę natłuszczam olejem kokosowym.
- Mielę na mąkę płatki owsiane i dokładam resztę składników, oprócz truskawek. Miksuję wszystko na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wykładam równomiernie na blaszkę i delikatnie dociskam. Na wierzchu układam truskawki.
- Piekę 50 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam przez godzinę w blaszce, aby wchłonęło sok (z pierwszym ciastem się to nie udało, bo wyglądało tak dobrze, że każdy chciał spróbować). Doskonale smakuje schłodzone:).
Edyta
Powiązane artykuły
Granola dyniowa
Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
Pasztet z cieciorki, oliwek i suszonych pomidorów
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda znakomicie :) pyszności :)
Co to jesty popping?
Popping inaczej ziarno ekspandowane, dmuchane. Wygląda jak dmuchany ryż. Pozdrawiam