Czas

  • 15 min + pieczenie 50 min.

Ciasto z truskawkami. Myślę, że będzie kolejnym, które obok szarlotki owsianej zagości na stałe w naszym domowym menu.

Nie za słodkie, pyszne, do zjedzenia już chwilkę po upieczeniu, ale według mnie najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wydaje się że jest bardzo wilgotne, ale dajcie mu chwilkę, to ciasto wchłonie sok z owoców i dzięki temu będzie jeszcze lepsze. Do przygotowania go użyłam truskawek, ale już w planach mam taki sam placek z rabarbarem.

Uwaga

  • ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20cm
  • zamiast truskawek można użyć malin, jagód, rabarbaru
  • zamiast poppingu z kaszy jaglanej możecie użyć poppingu z amarantusa
  • aby uzyskać ciasto bezglutenowe, użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
  • zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych lub migdałów

Składniki

  • 100 g płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
  • 30 g poppingu z kaszy jaglanej
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • opakowanie mrożonych truskawek – należy je rozmrozić na sicie

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Tortownicę natłuszczam olejem kokosowym.
  2. Mielę na mąkę płatki owsiane i dokładam resztę składników, oprócz truskawek. Miksuję wszystko na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto wykładam równomiernie na blaszkę i delikatnie dociskam. Na wierzchu układam truskawki.
  4. Piekę 50 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam przez godzinę w blaszce, aby wchłonęło sok (z pierwszym ciastem się to nie udało, bo wyglądało tak dobrze, że każdy chciał spróbować). Doskonale smakuje schłodzone:).