Czas

  • 30 min.

Cały bukiet sezonowych warzyw zamknięty w jednej pysznej potrawie. Zapraszam na cukinię i kabaczki, zielony groszek i pyszne pomidory. Smak dopełniają czarne oliwki. Jak dla mnie jest to danie doskonałe i gotuję jeden duży garnek, który starcza na dwa dni. Jeśli zamkniecie te warzywka w słoiku,zaraz po ugotowaniu, to spokojnie możecie przechowywać je w lodówce przez 5 dni…jeśli wytrzymacie.

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 500 g bakłażana
  • 500 g cukinii
  • 2 papryki (jedna żółta, druga zielona)
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • garść zielonego świeżego groszku (można pominąć)
  • łyżka oleju kokosowego
  • listek laurowy
  • łyżeczka tymianku świeżego
  • łyżeczka świeżej bazylii
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g czarnych oliwek (dodajemy je w połowie gotowania)

Sposób przygotowania

  1. Zaczynam od pokrojenia wszystkich warzyw: cebulkę, cukinię , bakłażana i paprykę kroję w kostkę. Czosnek w plasterki.
  2. Do dużego garnka wkładam łyżkę oleju kokosowego, gałązki natki pietruszki, listek laurowy i warzywa. Obsmażam wszystko na dużym ogniu przez krótką chwilkę, ciągle mieszając.
  3. Dodaję pomidory, odrobinę wody (pół kubka) oraz resztę przypraw (bez bazylii) i duszę przez 20 minut.
  4. Po 20 minutach dokładam oliwki i duszę wszystko do miękkości. Na koniec solę i doprawiam pieprzem. Na talerzach posypuję świeżymi listkami bazylii.