Czas
- 30 min.
Cały bukiet sezonowych warzyw zamknięty w jednej pysznej potrawie. Zapraszam na cukinię i kabaczki, zielony groszek i pyszne pomidory. Smak dopełniają czarne oliwki. Jak dla mnie jest to danie doskonałe i gotuję jeden duży garnek, który starcza na dwa dni. Jeśli zamkniecie te warzywka w słoiku,zaraz po ugotowaniu, to spokojnie możecie przechowywać je w lodówce przez 5 dni…jeśli wytrzymacie.
Składniki
- 2 małe cebule
- 500 g bakłażana
- 500 g cukinii
- 2 papryki (jedna żółta, druga zielona)
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- garść zielonego świeżego groszku (można pominąć)
- łyżka oleju kokosowego
- listek laurowy
- łyżeczka tymianku świeżego
- łyżeczka świeżej bazylii
- 2 gałązki natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 g czarnych oliwek (dodajemy je w połowie gotowania)
Sposób przygotowania
- Zaczynam od pokrojenia wszystkich warzyw: cebulkę, cukinię , bakłażana i paprykę kroję w kostkę. Czosnek w plasterki.
- Do dużego garnka wkładam łyżkę oleju kokosowego, gałązki natki pietruszki, listek laurowy i warzywa. Obsmażam wszystko na dużym ogniu przez krótką chwilkę, ciągle mieszając.
- Dodaję pomidory, odrobinę wody (pół kubka) oraz resztę przypraw (bez bazylii) i duszę przez 20 minut.
- Po 20 minutach dokładam oliwki i duszę wszystko do miękkości. Na koniec solę i doprawiam pieprzem. Na talerzach posypuję świeżymi listkami bazylii.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Szarlotka (wersja 2)
Edyta,
2016-10-09
2 min czytania
Kulki mocy
Edyta,
2015-01-23
1 min czytania
Nutella z awokado i karobu
Edyta,
2014-03-28
1 min czytania
Sok z dyni, gruszki, jabłka i jarmużu
Edyta,
2014-09-22
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.