Czas

  • 30 min.

Desery z jaglanki działają w tajemniczy sposób, a mianowicie, nawet ci, którzy omijają jej wytrawną wersję szerokim łukiem, deser zajadają z ogromną przyjemnością. Wszystko dzięki temu, że po zmiksowaniu kasza ta ma jedwabistą konsystencję i staje się kremem niemal idealnym.

Jeśli do tej pory nie daliście jeszcze szansy jaglance, to dzisiaj naprawdę warto. Tego aromatycznego kremu z ziarenkami wanilii możemy użyć do przełożenia ciasta marchewkowego, albo jako top do muffinek. Warto wtedy dodać do niego łyżeczkę agaru, aby miał lepszą, bardziej zwartą konsystencję.

Twoje życie jest w twoich rękach i masz ogromny wpływ na to jakich wyborów jedzeniowych dokonujesz. Kasza jaglana jest niezwykle wdzięcznym produktem, który warto w twórczy, swój własny sposób wykorzystywać w kuchni na słodko i na słono.

Uwaga

  • do receptury użyłam mleka kokosowego bez konserwantów – pozostawionego w lodówce przez noc
  • inne desery z jaglanki znajdziesz tutaj: budyń z jaglanki i słoneczny deser z mango

Składniki - krem

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
  • 1 łyżkę pasty waniliowej
  • 1-2 łyżki syropu klonowego (albo do smaku)

Składniki - mus

  • 6 gruszek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 6 goździków
  • sok z połowy cytryny (ewentualnie otarta skórka)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru kokosowego (lub do smaku)
  • 400 ml wody
  • 1 banan

Składniki - top

  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną wsypuję do garnka z grubym dnem, prażę przez chwilkę, aż zacznie wydzielać piękny orzechowy aromat. Płuczę dokładnie, zalewam szklanką mleka roślinnego i doprowadzam do wrzenia. Jak kasza się zagotuje zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez 15 minut.
  2. Ugotowaną kaszę przekładam do kielicha maszyny miksującej i dodaję pastę waniliową, syrop klonowy, mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.
  3. Gruszki wkładam do garnka, zalewam 400 ml wody, dodaję goździki i gotuję 10 minut. Po tym czasie usuwam goździki, a gruszki przekładam do kielicha maszyny miksującej. Dodaję sok z cytryny, łyżeczkę syropu klonowego i dokładnie miksuję.
  4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (oznacza to, że na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę i do niej wkładam czekoladę połamaną na kostki). Jak czekolada jest już płynna to dodaję 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego i dokładnie mieszam. Zestawiam i delikatnie studzę.
  5. Deser układam warstwowo w szklanych naczyniach. Podaję od razu po przygotowaniu.