Czas
- 30 min.
Desery z jaglanki działają w tajemniczy sposób, a mianowicie, nawet ci, którzy omijają jej wytrawną wersję szerokim łukiem, deser zajadają z ogromną przyjemnością. Wszystko dzięki temu, że po zmiksowaniu kasza ta ma jedwabistą konsystencję i staje się kremem niemal idealnym.
Jeśli do tej pory nie daliście jeszcze szansy jaglance, to dzisiaj naprawdę warto. Tego aromatycznego kremu z ziarenkami wanilii możemy użyć do przełożenia ciasta marchewkowego, albo jako top do muffinek. Warto wtedy dodać do niego łyżeczkę agaru, aby miał lepszą, bardziej zwartą konsystencję.
Twoje życie jest w twoich rękach i masz ogromny wpływ na to jakich wyborów jedzeniowych dokonujesz. Kasza jaglana jest niezwykle wdzięcznym produktem, który warto w twórczy, swój własny sposób wykorzystywać w kuchni na słodko i na słono.

Uwaga
- do receptury użyłam mleka kokosowego bez konserwantów – pozostawionego w lodówce przez noc
- inne desery z jaglanki znajdziesz tutaj: budyń z jaglanki i słoneczny deser z mango
Składniki - krem
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
- 1 łyżkę pasty waniliowej
- 1-2 łyżki syropu klonowego (albo do smaku)
Składniki - mus
- 6 gruszek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 6 goździków
- sok z połowy cytryny (ewentualnie otarta skórka)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru kokosowego (lub do smaku)
- 400 ml wody
- 1 banan
Składniki - top
- 100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną wsypuję do garnka z grubym dnem, prażę przez chwilkę, aż zacznie wydzielać piękny orzechowy aromat. Płuczę dokładnie, zalewam szklanką mleka roślinnego i doprowadzam do wrzenia. Jak kasza się zagotuje zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez 15 minut.
- Ugotowaną kaszę przekładam do kielicha maszyny miksującej i dodaję pastę waniliową, syrop klonowy, mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.
- Gruszki wkładam do garnka, zalewam 400 ml wody, dodaję goździki i gotuję 10 minut. Po tym czasie usuwam goździki, a gruszki przekładam do kielicha maszyny miksującej. Dodaję sok z cytryny, łyżeczkę syropu klonowego i dokładnie miksuję.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (oznacza to, że na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę i do niej wkładam czekoladę połamaną na kostki). Jak czekolada jest już płynna to dodaję 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego i dokładnie mieszam. Zestawiam i delikatnie studzę.
- Deser układam warstwowo w szklanych naczyniach. Podaję od razu po przygotowaniu.
Edyta
Powiązane artykuły
Wegańskie muffinki mocno czekoladowe
14 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jakbys mnie wyczuła, bo właśnie szukałam deseru na dziś dla moich Pierdziochów :) , będę próbować bo aż się głodna zrobiłam od czytania….
Patrycja moje dzieci pokochały ten deser :)
Pozdrawiam serdecznie
Wow, ale się głodna zrobiłam! Świetny przepis :) Będzie jak znalazł dla gości na weekend!
Super. Deser można też przyozdobić otartą skórką z cytryny.
Edek – jadę!!!!!!!!!
Jedź Gosiu, jedź :) Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie. Szczerze to nigdy nie słyszałam, żeby kaszę jaglaną dodawać do deserów. Chyba muszę spróbować. Dzięki za inspirację. Ania
Aniu jaglanka to bardzo wdzięczna kasza i w deserach sprawdza się znakomicie. Pozdrawiam ciepło :)
Jak mam rozumiec "gesta czesc mleka kokosowego ", wiem ,ze pytanie pewnie glupie . rozumiem ,ze nie moze to byc mleko z kartonu .
Ewa po odstawieniu mleka kokosowego na noc do lodówki rozdziela się ono na dwie części, gęstą na górze, a rzadką na dole. Czasem tłustego mleka nie trzeba wstawiać do lodówki i po otworzeniu puszki od razu można wybrać gęstą cześć. Warto kupić mleko które na etykiecie ma tylko dwa składniki: kokosa i wodę. Pozdrawiam serdecznie. ED.
A gdzie banan?
Piękny przepis! dziękuję!
Bardzo proszę i pozdrawiam ciepło:)
Smacznego!