Czas

  • 15 min + pieczenie 30 min.

Rewelacyjne bezglutenowe muffinki z czerwonej fasoli. Smakują dużym i małym łasuchom. Robi się je bardzo szybko i przez dwa dni są mięciutkie. Doskonałe na majówkę:).

Uwaga

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 50 g suszonych daktyli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalanego wodą i odstawionego na 10 minut, aby napęczniało
  • 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Fasolę płuczę dokładnie na sicie, a czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Następnie fasolę ,banany i daktyle miksuję bardzo dokładnie, tak aby masa była jednolita. Do masy dodaję kakao, rozpuszczoną czekoladę, siemię oraz proszek lub sodę.
  2. Przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Czas pieczenia to 30 minut.