Czas

  • 20 min + pieczenie 30 min.

Dzisiejsza szarlotka jest połączeniem dwóch ciast które ostatnio pojawiły się w moim menu. Jej smak jest dość specyficzny i nie każdemu może odpowiadać. Znajdziecie w niej wyczuwalną nutę mąki z topinamburu. Nam ona nie przeszkadza, bo całą rodziną przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia ciast innych niż pszenne.

Szarlotka ta powstała z mieszanki mąk bezglutenowych: kukurydzianej, z brązowego ryżu, amarantusowej i mąki z topinamburu. Nie znajdziecie w niej glutenu i białego cukru. Jest wegańska, a ciasto pięknie skleiło się na oleju kokosowym i kilku łyżkach mleka ryżowego.
Połączenie pieczonych śliwek i jabłek sprawiło, że smakuje bardzo jesiennie, cynamonowo, pysznie:)

Uwaga

  • zamiast ksylitolu można dodać każdy inny, ulubiony słód
  • zamiast oleju kokosowego można użyć innego tłuszczu

Składniki - ciasto

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 3 łyżki mąki z topinamburu
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego (można pominąć)
  • 1 słoik 250g powideł śliwkowych (najlepiej własnej produkcji – ja użyłam śliwek pieczonych bez dodatku cukru)

Składniki - sos śliwkowy

  • kilka łyżek powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)
  • 1/2 szklanki wody lub trochę więcej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu

Wszystkie składniki zagotować i zmiksować na sos.

Składniki - masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon do smaku
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki mąki z tapioki lub ziemniaczanej rozprowadzonej w kilku łyżkach wody

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do kielicha maszyny miksującej i miksuję na kruszonkę, albo zagniatam w misce ręką. Ciasto odstawiam na pół godziny do lodówki.
  2. Gdy ciasto się chłodzi rozgrzewam piekarnik do 180C i przygotowuję jabłka.
  3. Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Przekładam do garnka, dodaję cynamon, ksylitol i sok z cytryny. Gotuję aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaję mąkę z tapioki rozprowadzoną w wodzie, mieszam bardzo dokładnie i gotuję jeszcze przez krótką chwilkę.
  4. Blachę do tarty smaruję delikatnie tłuszczem (u mnie jest to olej kokosowy) i wykładam dno połową ciasta. Zapiekam ją przez 8 minut.
  5. Na zapieczony spód (nie musi być wystudzony) wykładam równomiernie powidła śliwkowe (należy robić to delikatnie, aby nie naruszyć struktury ciasta). Potem wykładam jabłka, a na wierzch rozkruszam pozostałą część ciasta.
  6. Piekę 30 minut lub chwilkę dłużej (do momentu, aż wierzch ciasta będzie brązowy).
  7. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę kroję na porcję i posypuję zmielonym ksylitolem, albo polewam sosem śliwkowym.