Czas
- 20 min + pieczenie 30 min.
Dzisiejsza szarlotka jest połączeniem dwóch ciast które ostatnio pojawiły się w moim menu. Jej smak jest dość specyficzny i nie każdemu może odpowiadać. Znajdziecie w niej wyczuwalną nutę mąki z topinamburu. Nam ona nie przeszkadza, bo całą rodziną przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia ciast innych niż pszenne.
Szarlotka ta powstała z mieszanki mąk bezglutenowych: kukurydzianej, z brązowego ryżu, amarantusowej i mąki z topinamburu. Nie znajdziecie w niej glutenu i białego cukru. Jest wegańska, a ciasto pięknie skleiło się na oleju kokosowym i kilku łyżkach mleka ryżowego.
Połączenie pieczonych śliwek i jabłek sprawiło, że smakuje bardzo jesiennie, cynamonowo, pysznie:)
Uwaga
- zamiast ksylitolu można dodać każdy inny, ulubiony słód
- zamiast oleju kokosowego można użyć innego tłuszczu
Składniki - ciasto
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 3 łyżki mąki z topinamburu
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek mleka roślinnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowego (można pominąć)
- 1 słoik 250g powideł śliwkowych (najlepiej własnej produkcji – ja użyłam śliwek pieczonych bez dodatku cukru)
Składniki - sos śliwkowy
- kilka łyżek powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)
- 1/2 szklanki wody lub trochę więcej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao lub karobu
Wszystkie składniki zagotować i zmiksować na sos.
Składniki - masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- cynamon do smaku
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki mąki z tapioki lub ziemniaczanej rozprowadzonej w kilku łyżkach wody
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do kielicha maszyny miksującej i miksuję na kruszonkę, albo zagniatam w misce ręką. Ciasto odstawiam na pół godziny do lodówki.
- Gdy ciasto się chłodzi rozgrzewam piekarnik do 180C i przygotowuję jabłka.
- Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Przekładam do garnka, dodaję cynamon, ksylitol i sok z cytryny. Gotuję aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaję mąkę z tapioki rozprowadzoną w wodzie, mieszam bardzo dokładnie i gotuję jeszcze przez krótką chwilkę.
- Blachę do tarty smaruję delikatnie tłuszczem (u mnie jest to olej kokosowy) i wykładam dno połową ciasta. Zapiekam ją przez 8 minut.
- Na zapieczony spód (nie musi być wystudzony) wykładam równomiernie powidła śliwkowe (należy robić to delikatnie, aby nie naruszyć struktury ciasta). Potem wykładam jabłka, a na wierzch rozkruszam pozostałą część ciasta.
- Piekę 30 minut lub chwilkę dłużej (do momentu, aż wierzch ciasta będzie brązowy).
- Upieczoną i ostudzoną szarlotkę kroję na porcję i posypuję zmielonym ksylitolem, albo polewam sosem śliwkowym.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka owsiano-migdałowe
Muffinki z czerwonej fasoli
Ciasteczka lniane
Brownie z batatów i mąki kokosowej
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.