Czas

  • 30 min.

Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika.

Warto też polubić i wprowadzić do menu proste pasty ze słonecznika. Są bardzo łatwe do przygotowania: moczymy ziarna na noc, rano odlewamy wodę i miksujemy je dodając na koniec ulubione zioła. Doprawiamy je lekko solą. Doskonale nadają się do położenia na chleb zamiast masła.

Dzisiaj dla rozjaśnienia nadchodzącego tygodnia zdrową przegryzką zapraszam na chałwę słonecznikową z karobem – pyszny i prosty deser.

Uwaga

  • za pomysł na takie połączenie składników dziękuję Klaudii
  • zamiast syropu daktylowego możecie dodać inny płynny słód lub zmielony ksylitol

Składniki

  • 2 szklanki nasion słonecznika
  • 2 łyżki karobu
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Słonecznik prażę przez chwilę na patelni a potem studzę.
  2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam słonecznik i miksuję do momentu aż powstanie masło (może to chwilę potrwać).
  3. Dodaję syrop klonowy oraz karob i ponownie miksuję.
  4. Masę formuję w wałek (taki jak do kopytek) i kroję w plastry. Smacznego.