Czas
- 30 min.
Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika.
Warto też polubić i wprowadzić do menu proste pasty ze słonecznika. Są bardzo łatwe do przygotowania: moczymy ziarna na noc, rano odlewamy wodę i miksujemy je dodając na koniec ulubione zioła. Doprawiamy je lekko solą. Doskonale nadają się do położenia na chleb zamiast masła.
Dzisiaj dla rozjaśnienia nadchodzącego tygodnia zdrową przegryzką zapraszam na chałwę słonecznikową z karobem – pyszny i prosty deser.
Uwaga
- za pomysł na takie połączenie składników dziękuję Klaudii
- zamiast syropu daktylowego możecie dodać inny płynny słód lub zmielony ksylitol
Składniki
- 2 szklanki nasion słonecznika
- 2 łyżki karobu
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
- Słonecznik prażę przez chwilę na patelni a potem studzę.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam słonecznik i miksuję do momentu aż powstanie masło (może to chwilę potrwać).
- Dodaję syrop klonowy oraz karob i ponownie miksuję.
- Masę formuję w wałek (taki jak do kopytek) i kroję w plastry. Smacznego.
Edyta
Powiązane artykuły
Lody z czereśni, mango, banana i mięty
Ciasteczka migdałowe z makiem
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Zupa z cukinii z imbirem i oliwą pietruszkową
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
uwielbiam chałwę! ostatnio z wakacji przywiozłam prawie kilogram chałwy słonecznikowej i już dawno jej nie ma :D
Niemodelka nadszedł czas aby zrobić taką własnoręcznie :). Zamiast karobu możesz dodać kakao. Pozdrawiam ciepło.
Zrobilam chalwe! Przepyszna! I nawet moim dzieciom smakowalo! Dziekuje za przepis:)
Cieszę się. Moim dzieciom też bardzo smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
Super �� musiałam trochę zmienić formę bo wyszło mi za bardzo sypkie, zrobiłam kulki i obtoczyłam je w wiórkach kokosowych, wyglądają jak Rafaello��są pyszne! Dzięki za przepis, Edytko ☺️