Czas

  • 10 + pieczenie 20 min.

Kilka wolnych dni spędziliśmy na błogim lenistwie. Pogrzebaliśmy w ziemi, przekopaliśmy grządki, wypieliliśmy co trzeba , wycięliśmy, spaliliśmy i zrobiliśmy miejsce na nowe rośliny na naszej działce.

Rośnie tam ogromny krzak hibiskusa (ma ponad 35 lat) i w tym roku mam plan, aby zebrać i wysuszyć jego kwiaty i po raz pierwszy przygotować moją własną mieszankę zielonej herbaty.
Rozglądam się za dobrą zieloną herbatą, która mogłaby stanowić bazę. Może ktoś z Was może mi coś polecić?

Picie zielonej herbaty sprzyja chudnięciu i na wiele różnych sposobów korzystnie wpływa na zdrowie. Działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i może zapobiegać udarowi mózgu.
Flawonidy i polifenole które są obecne w moim ulubionym ciepłym napoju obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, a ekstrakt z zielonej herbaty stabilizuje poziom glukozy we krwi, dlatego patrząc na te wszystkie dobra, które daje nam jej picie zachęcam, aby włączyć do codziennej diety jedną lub dwie filiżanki.

Badania pokazują, że zielona herbata ma działanie prebiotyczne i pomaga wspierać wzrost dobroczynnych mikrobów sprzyjających spalaniu tkanki tłuszczowej.

Ciastkom dzisiaj też należy się słów kilka – przygotowałam je zupełnie spontanicznie z produktów znalezionych w szafkach kuchennych. Wszystkim moim dzieciom bardzo smakowały i jest to dla mnie najlepsza rekomendacja do tego, aby polecić je dalej.

Uwagi

  • wychodzi 20 ciasteczek
  • ciastka po upieczeniu można polać czekoladą i posypać ulubionymi orzechami
  • jeśli ciastka mają być bez glutenu użyjcie bezglutenowych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 1 laska rabarbaru pokrojona w cienkie plasterki
  • 100g gorzkiej czekolady + ewentualnie 50g do rozpuszczenia, aby polać ciastka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzewam do 180C.
  2. Do kielicha maszyny miksującej wsypuję płatki owsiane i miksuję je na mąkę.
  3. Dodaję resztę składników (oprócz czekolady i rabarbaru) i miksuję wszystko na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta to dodaję jeszcze kilka łyżek mleka roślinnego. Dodaję 100g posiekanej czekolady, rabarbar i mieszam.
  4. Na blaszce rozkładam 20 kulek równej wielkości, które rozpłaszczam dłonią lub łyżką. Ciasteczka piekę 20-30 minut. Pieczone 30 minut są bardziej chrupiące.
  5. Po wystudzeniu polewam je delikatnie rozpuszczona gorzką czekoladą.