Czas

  • 10 min + pieczenie 30 min.

Szybka produkcja zdrowych słodyczy z kasz które zostaną po śniadaniu stała się ostatnio moją specjalnością. Dzisiejsze ciastka są bardzo delikatne, więc zaraz po upieczeniu dajcie im chwilę odpocząć na blaszce.

Dzisiaj chciałam przypomnieć wpis o piekarni KUMIN, która znajduje się przy ul. Zwycięskiej na Ołtaszynie we Wrocławiu. Poszerzają swój asortyment i pieką coraz więcej pysznych i zdrowych ciast, które już można zamawiać na święta. Warto ich sprawdzić – nie ma takiej drugiej piekarni. Oprócz wspaniałych chlebów znajdziecie tam zawsze wspaniały uśmiech Właścicielki.

Uwaga

  • wychodzi 36 ciasteczek
  • nie układajcie ich bardzo blisko siebie na blaszce ponieważ podczas pieczenia trochę się rozleją
  • ciastka wychodzą dość delikatne

Składniki

  • 1 szklanka surowej cukinii (ok 200g)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (może być z poprzedniego dnia)
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 10 daktyli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mały banan

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Wszystkie składniki na ciastka miksuję na jednolitą masę.
  3. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczam je ręką.
  4. Piekę 30 minut. Po upieczeniu zostawiam na blaszce do wystygnięcia.