Czas
- 10 min + pieczenie 30 min.
Szybka produkcja zdrowych słodyczy z kasz które zostaną po śniadaniu stała się ostatnio moją specjalnością. Dzisiejsze ciastka są bardzo delikatne, więc zaraz po upieczeniu dajcie im chwilę odpocząć na blaszce.
Dzisiaj chciałam przypomnieć wpis o piekarni KUMIN, która znajduje się przy ul. Zwycięskiej na Ołtaszynie we Wrocławiu. Poszerzają swój asortyment i pieką coraz więcej pysznych i zdrowych ciast, które już można zamawiać na święta. Warto ich sprawdzić – nie ma takiej drugiej piekarni. Oprócz wspaniałych chlebów znajdziecie tam zawsze wspaniały uśmiech Właścicielki.
Uwaga
- wychodzi 36 ciasteczek
- nie układajcie ich bardzo blisko siebie na blaszce ponieważ podczas pieczenia trochę się rozleją
- ciastka wychodzą dość delikatne
Składniki
- 1 szklanka surowej cukinii (ok 200g)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (może być z poprzedniego dnia)
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 10 daktyli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 mały banan
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Wszystkie składniki na ciastka miksuję na jednolitą masę.
- Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczam je ręką.
- Piekę 30 minut. Po upieczeniu zostawiam na blaszce do wystygnięcia.
Edyta
Powiązane artykuły
Czekoladowa tarta dyniowa
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Wegańskie muffinki mocno czekoladowe
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.