Czas

  • 30 min.

Nie przepadam za tofu i produkty z soi staram się omijać szerokim łukiem (większość z nich jest po prostu GMO – modyfikowana genetycznie – kukurydza też). Jednak od czasu do czasu zajadam tofu wędzone (kupuję takie większe kostki – producent zapewnia, że zrobione zostały z niemodyfikowanej soi i mam nadzieję, że nie kłamie).

Tofu zanurzone w kremowym mleku kokosowym z dodatkiem aromatycznych przypraw to naprawdę dobry obiad. Skomponowałam je tym razem z sałatką z pieczonych buraków z malinami, czosnkiem i oliwą – pyszne połączenie, które warto wypróbować. W sosie zatopiłam młodą cebulkę, cukinię prosto z ogródka (choć nie mojego) i słodką młodą marchewkę.

Inne przepisy z TOFU znajdziesz w poniższych linkach (sushi z kapusty włoskiej jest genialne):

Składniki

  • 1 duża kostka niemodyfikowanego, wędzonego tofu pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki dobrze wyszorowane i pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cukinie pokrojone w kostkę
  • 2-3 młode cebulki pokrojone w grubsze piórka
  • 1 mała zielona papryka pokrojona w plasterki lub kostkę
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy rozprowadzona w 4-5 łyżkach zimnej wody
  • listki laurowe – 3 sztuki (u mnie prosto z krzaczka – polecam każdemu mieć swój własny laurowy krzaczek na balkonie lub na parapecie – rośnie bardzo szybko)
  • 1 gałązka lub więcej rozmarynu – też z własnego krzaczka – tez polecam – mam ten sam krzaczek od kilku lat
  • 2 łyżki czerwonej czubrycy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewam olej i duszę warzywa ciągle mieszając przez kilka minut. Dodaję przyprawy i duszę jeszcze minutę. Po tym czasie dodaję mleko kokosowe i ewentualnie odrobinę wody jeśli warzywa nie są przykryte w całości mlekiem.
  2. Gotuję wszystko aż warzywa będą miękkie. Dodaję mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszam. Na koniec dokładam tofu i gotuję jeszcze 3 minuty.
  3. Podaję z ryżem, kaszą jaglaną albo gryczaną.