Czas
- 30 min.
Nie przepadam za tofu i produkty z soi staram się omijać szerokim łukiem (większość z nich jest po prostu GMO – modyfikowana genetycznie – kukurydza też). Jednak od czasu do czasu zajadam tofu wędzone (kupuję takie większe kostki – producent zapewnia, że zrobione zostały z niemodyfikowanej soi i mam nadzieję, że nie kłamie).

Tofu zanurzone w kremowym mleku kokosowym z dodatkiem aromatycznych przypraw to naprawdę dobry obiad. Skomponowałam je tym razem z sałatką z pieczonych buraków z malinami, czosnkiem i oliwą – pyszne połączenie, które warto wypróbować. W sosie zatopiłam młodą cebulkę, cukinię prosto z ogródka (choć nie mojego) i słodką młodą marchewkę.

Inne przepisy z TOFU znajdziesz w poniższych linkach (sushi z kapusty włoskiej jest genialne):
Składniki
- 1 duża kostka niemodyfikowanego, wędzonego tofu pokrojona w kostkę
- 2 marchewki dobrze wyszorowane i pokrojone w plasterki
- 2 średnie cukinie pokrojone w kostkę
- 2-3 młode cebulki pokrojone w grubsze piórka
- 1 mała zielona papryka pokrojona w plasterki lub kostkę
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy rozprowadzona w 4-5 łyżkach zimnej wody
- listki laurowe – 3 sztuki (u mnie prosto z krzaczka – polecam każdemu mieć swój własny laurowy krzaczek na balkonie lub na parapecie – rośnie bardzo szybko)
- 1 gałązka lub więcej rozmarynu – też z własnego krzaczka – tez polecam – mam ten sam krzaczek od kilku lat
- 2 łyżki czerwonej czubrycy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzewam olej i duszę warzywa ciągle mieszając przez kilka minut. Dodaję przyprawy i duszę jeszcze minutę. Po tym czasie dodaję mleko kokosowe i ewentualnie odrobinę wody jeśli warzywa nie są przykryte w całości mlekiem.
- Gotuję wszystko aż warzywa będą miękkie. Dodaję mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszam. Na koniec dokładam tofu i gotuję jeszcze 3 minuty.
- Podaję z ryżem, kaszą jaglaną albo gryczaną.

Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Potrawka z fasoli jaś i sezonowych warzyw
Placki jaglane
Chipsy z batatów z kremowym awokado
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.