Czas
- 10 min + pieczenie 30 min.
W zeszłą sobotę miałam ogromną przyjemność prowadzić warsztaty dla wrocławskiej Fundacji Tobiaszki w ramach akcji: „Karłowice Gotują”. Był to cudowny czas, gdzie wiek i umiejętności kulinarne nie miały zupełnie znaczenia. Na warsztatach Seniorzy przygotowywali posiłki roślinne z wnukami – pracowali bardzo zgodnie, wspólnie odmierzając wszystkie produkty.
Cieszę się że i Seniorów dało się zaskoczyć kilkoma nowymi smakami. Dzieci zajmowały się lepieniem trufli, próbowały mleka z kokosa i ze smakiem zajadały wegańskie burgery posmarowane pastą ze słonecznika, zamknięte w pysznej bułce. Dzisiaj właśnie na tych bułkach chciałabym skupić Waszą uwagę.
Są pyszne i jak mówi autorka przepisu Pani Bożena Żak-Cyran można je jeść jeszcze ciepłe. Jeśli macie ochotę rozpocząć przygodę z pieczeniem, to warto wystartować od tej receptury. Jest bardzo prosta, a małe rączki dzieci poradzą sobie z wyrabianiem ciasta. Przemycamy w nich kaszę jaglaną i gryczaną oraz ziarna dyni i słonecznika.
Nie bójmy się chwilowego kuchennego bałaganu i fruwającej mąki. To że zaszczepimy naszym dzieciom nawyk przygotowywania posiłków w domu będzie bardzo cenne w dzisiejszym świecie śmieciowego jedzenia. Poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Uwaga
- z podanego przepisu wychodzi 15 bułek
Składniki
- 8 migdałów
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznik
- 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wszystkie powyższe składniki miksuję na mąkę i dodaję:
- 600g mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
- 1/2 łyżeczki słodu
- 30g drożdży
- 400ml lekko ciepłej wody
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wyrabiam na elastyczne ciasto.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Formuję równe bułeczki, układam je na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C, aż będą rumiane.
Edyta
Powiązane artykuły
Pasztet z dyni, jarmużu i kaszy jaglanej
Pasztet warzywno-jaglany z chutneyem z mango
Brownie z malinami
Pasta z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i żurawiny
Dżem z rabarbaru i bananów i roladki warzywne
Szarlotka z pieczonymi śliwkami
16 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Mam pytanie a propos miksowania twardych składników- chodzi o ich zmielenie do konsystencji mąki?
Dokładnie tak?
Dokładnie tak?
Jaką inną mąka bezglutenową można zastąpić mąkę orkiszową?
Pozdrawiam
Nie wiem. Jak wypróbuję bułki z opcją bezglutenową to dam znać. Pozdrawiam serdecznie.
Nie wiem. Jak wypróbuję bułki z opcją bezglutenową to dam znać. Pozdrawiam serdecznie.
czy można zastąpić drożdże zakwasem
Wydaje mi się że tak. Często robię bułeczki żytnia na zakwasie które pięknie rosną.
Wydaje mi się że tak. Często robię bułeczki żytnia na zakwasie które pięknie rosną.
Czy słód jest niezbędny?
Tak, odrobina inaczej drożdże nie bedą miały pożywki. Można też zrobić te bułeczki na zakwasie. Pozdrawiam
A czym można czymś zastąpić słód?
Nie mam go w domu i raczej tak od ręki nigdzie go nie kupię ;)
Może trochę zwykłego cukru lub ksylitolu?
Cześć Natalia. Dzięki za komentarz. Słód możesz zastąpić ksylitolem lub cukrem – dokładnie tak jak piszesz.
A czym można czymś zastąpić słód?
Nie mam go w domu i raczej tak od ręki nigdzie go nie kupię ;)
Może trochę zwykłego cukru lub ksylitolu?
Bułki po upieczeniu i wystudzeniu kruszą się, są suche w konsystencji, nie wiem czy nie pomogłoby zastąpienie części mąki orkiszowej skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka. Spróbuję bo w smaku dobre
Dzień dobry – mi się nigdy nie kruszyły, ale śmiało proszę próbować zastąpić mąkę orkiszową i szukać swojej idealnej konsystencji. Pozdrawiam ciepło.