Składniki

  • dynia
  • grzyby
  • jarmuż
  • pomidory

Czas

  • 30 min.

Pomysł na pyszną jesienną zupę? Bardzo proszę oto i jest. Połączenie dyni, boczniaków i jarmużu daje zaskakująco smaczny efekt.

To doskonała zupa codzienna, lekko słodka. Nie czuć w niej intensywnego smaku jarmużu, za to aromat i smak przypraw jest mocno wyczuwalny. Jeśli lubisz mleko kokosowe to możesz chlusnąć odrobinę do zupki, albo wprost do talerza. Dobrze sprawdzi się też śmietanka kokosowa.

Dlaczego lubię dynię? Uważam, że jest warzywem mega wszechstronnym – robię z niej placki, ciasta, zupy, zapiekanki. Czasem trochę startej dyni dodaję do sałatki warzywnej.

Miałam okazję próbować wielu dyń dzięki Kasi, która 2 lata temu miała na swoim polu tyle jej odmian, że niemal przez cały miesiąc mogłam kosztować innej – jednak moje kubki smakowe wciąż wracają do pysznego, lekko orzechowego smaku dyni hokkaido i taka też wylądowała w tej zupie.

Składniki

  • 1/2 średniej wielkości dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostk
  • 300g boczniaków pokrojonych w paski
  • 2 duże liście jarmużu pozbawione łodyżki i pokrojone w paski
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 łyżki masła sklarowanego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na maśle sklarowanym duszę bardzo krótko przyprawy, dodaję dynię i pietruszkę i smażę 2-3 minuty mieszając.
  2. Dolewam litr wody i passatę pomidorową. Gotuję 20 minut. Po tym czasie dodaję boczniaki i jarmuż. Gotuję zupę, aż warzywa będą miękkie. Na koniec solę do smaku.