Czas
- 30 min.
Aromatyczne zupy które ostatnio gotuję dla całej rodziny kojarzą mi się z Bożenką i naszym wspaniałym spotkaniem makrobiotycznym. Zupy to bardzo ważny element naszej kuchni, pojawiają się na zielonym stole prawie każdego dnia. Zawsze są esencjonalne, pełne warzyw i ziół. Czasem do warzyw dołącza złota kasza jaglana, lub pęczak w towarzystwie lekkostrawnej czerwonej soczewicy. Przyjmiecie zaproszenie na miskę zupy z boczniaków i jarmużu?

Uwaga
- możecie użyć boczniaków, boczniaków królewskich lub pieczarek
- zamiast szalotki możecie dodać 1 duża cebulę
- zamiast jarmużu możecie dodać młodą pokrzywę
Składniki
- 250g boczniaków pokrojonych w małe plasterki
- 3 cebulki szalotki pokrojone w plasterki
- biała część pora pokrojona w plasterki
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
- 2 duże liście jarmużu pokrojone w małe kawałki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 cm startego imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (dla wzmocnienia działania kurkumy)
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i wkładam wszystkie warzywa oprócz jarmużu. Smażę przez 3 minuty mieszając, a potem zalewam 1,5 litra wody.
- Dodaję wszystkie przyprawy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję jarmuż i gotuję 2 minuty. Smacznego.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Dżem z rabarbaru i bananów i roladki warzywne
Edyta,
2015-05-27
3 min czytania
Kisiel truskawkowy z kuzu
Edyta,
2014-06-23
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.