Czas

  • 30 min.

Aromatyczne zupy które ostatnio gotuję dla całej rodziny kojarzą mi się z Bożenką i naszym wspaniałym spotkaniem makrobiotycznym. Zupy to bardzo ważny element naszej kuchni, pojawiają się na zielonym stole prawie każdego dnia. Zawsze są esencjonalne, pełne warzyw i ziół. Czasem do warzyw dołącza złota kasza jaglana, lub pęczak w towarzystwie lekkostrawnej czerwonej soczewicy. Przyjmiecie zaproszenie na miskę zupy z boczniaków i jarmużu?

Uwaga

  • możecie użyć boczniaków, boczniaków królewskich lub pieczarek
  • zamiast szalotki możecie dodać 1 duża cebulę
  • zamiast jarmużu możecie dodać młodą pokrzywę

Składniki

  • 250g boczniaków pokrojonych w małe plasterki
  • 3 cebulki szalotki pokrojone w plasterki
  • biała część pora pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
  • 2 duże liście jarmużu pokrojone w małe kawałki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (dla wzmocnienia działania kurkumy)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i wkładam wszystkie warzywa oprócz jarmużu. Smażę przez 3 minuty mieszając, a potem zalewam 1,5 litra wody.
  2. Dodaję wszystkie przyprawy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję jarmuż i gotuję 2 minuty. Smacznego.