Czas
- 10 min.
Pyszny, prosty pomysł na szybki deser. Zasmakował nam bardzo, dlatego jestem pewna że powstaną jego nowe wersje.

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na rożne warianty miksowanych koktajli – zielonych, albo takich na bazie mleka roślinnego. Bardzo nam one smakują i często są deską ratunkową gdy chcemy szybko przygotować coś słodkiego i zdrowego.
Już lada moment zostaniemy otoczeni bogactwem roślinności do miksowania – na razie jednak smakujemy forsycje z ogródka – wiedzieliście że jest jadalna (zawiera dobrze przyswajalną rutynę). Jej kwiaty możemy zjadać prosto z drzewa, albo zaparzyć z nich herbatkę.My już szykujemy się na pyszną lemoniadę z forsycji i limonki.
Gdzieś znalazłam takie słowa: piękno jadalne – zjedz sobie coś pięknego…a ja dodam: zjedz sobie FORSYCJĘ.

Uwaga
- zamiast kaszy jaglanej można dodać komosę ryżową, albo białą kaszę gryczaną (można
też pominąć ten składnik)
Składniki
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
- 100g orzechów laskowych delikatnie podprażonych na suchej patelni i wystudzonych
- 3 daktyle (ja dałam świeże)
- 2 łyżki ugotowanej jaglanki (może być pozostała ze śniadania)
- szczypta soli kłodawskiej
- 50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej (do rozpuszczania można dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego)
Sposób przygotowania
- Najpierw miksuję orzechy, dodaję do nich resztę składników.
- Miksuję na bardzo (lub mniej) gładki krem.

Edyta
Powiązane artykuły
Kotlety z cieciorki i jaglanki
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Witariańskie czekoladowe brownie
Baton raw z żurawiny, pekanów i kardamonu
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
kasz jak rozumiem wcześniej ugotowana?
Wygląda pysznie – na pewno spróbuję <3
Patrycja ugotowana kasza ma być ☺ już dopisałam. Usciskuje
Dziękuję ;*
Ten koktajl musi byc pyszny. Od razu bym go zrobila. Tylko jest jeden problem. Moja corka ma silna alergie na bialko pochodzenia zwierzecego i kakao. Jakis pomysl? Jak ja kocham Twoje przepisy :-). Czy dobrze gdzies doczytalam,ze ma ukazac sie ksiazka? Prosze namiary :-) oraz tytul. Czy moge zamowic przez internet? Dziekuje.
Kakao możesz zastąpić karobem. Zagotowuj go z mlekiem roślinnym. Na pewno będzie pyszne☺ Tak książka jest już w przedsprzedaży w Empiku. Tytuł to Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole. Zachęcam do zamówienia bo cena w przedsprzedaży jest bardzo dobra ☺ Pozdrawiam ciepło.
Ksiazka zamowiona :-). Chodzilo mi o to,czym moge zastapic czekolade w przepisie,ktory proponujesz powyzej :-)?
Tak jak napisałam …zastąp ją karobem. Zagotuj go z mlekiem roślinnym a reszta jak w przepisie ☺ możesz dodać 4 daktyle więcej albo do pożądanej słodkości. Mam nadzieję że książka się spodoba☺Pozdrawiam ciepło.