Czas

  • 10 min.

Pyszny, prosty pomysł na szybki deser. Zasmakował nam bardzo, dlatego jestem pewna że powstaną jego nowe wersje.

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na rożne warianty miksowanych koktajli – zielonych, albo takich na bazie mleka roślinnego. Bardzo nam one smakują i często są deską ratunkową gdy chcemy szybko przygotować coś słodkiego i zdrowego.

Już lada moment zostaniemy otoczeni bogactwem roślinności do miksowania – na razie jednak smakujemy forsycje z ogródka – wiedzieliście że jest jadalna (zawiera dobrze przyswajalną rutynę). Jej kwiaty możemy zjadać prosto z drzewa, albo zaparzyć z nich herbatkę.My już szykujemy się na pyszną lemoniadę z forsycji i limonki.

Gdzieś znalazłam takie słowa: piękno jadalne – zjedz sobie coś pięknego…a ja dodam: zjedz sobie FORSYCJĘ.

Uwaga

  • zamiast kaszy jaglanej można dodać komosę ryżową, albo białą kaszę gryczaną (można
    też pominąć ten składnik)

Składniki

  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
  • 100g orzechów laskowych delikatnie podprażonych na suchej patelni i wystudzonych
  • 3 daktyle (ja dałam świeże)
  • 2 łyżki ugotowanej jaglanki (może być pozostała ze śniadania)
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej (do rozpuszczania można dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego)

Sposób przygotowania

  1. Najpierw miksuję orzechy, dodaję do nich resztę składników.
  2. Miksuję na bardzo (lub mniej) gładki krem.