Czas

  • 30 min.

Fasola biała (Jaś) to wspaniały dodatek do prostych warzywnych dań. U mnie znalazła się w garnku z sezonowymi warzywami, pomidorami i dużą ilością aromatycznych przypraw. Zapraszam na pyszny, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki

  • 500g świeżej fasoli Jaś namoczonej przez 12 godziny w letniej wodzie (do miski należy wlać dużo wody, bo fasola bardzo pęcznieje)
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule czerwone posiekane w kostkę
  • 2 cukinie średniej wielkości – jedna żółta, druga zielona pokrojone w kostkę
  • 500ml dobrej jakości passaty pomidorowej
  • kombu (nieduży kawałek do gotowania fasoli)
  • listki laurowe – 3 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • garam masala
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Fasolę zalewam nową wodą i gotuję przez 20 minut razem z kombu, zielem angielskim i listkami laurowymi.
  2. Jeśli po tym czasie fasolka jest już prawie miękka to dodaję warzywa, oraz dolewam passatę. Dodaję wszystkie przyprawy: kurkumę, garam masalę, słodką paprykę, kminek, pieprz i sól (wszystko do smaku). Gotuję do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec solę.
  3. Podaję z kromką domowego chleba.