Czas
- 30 min.
Fasola biała (Jaś) to wspaniały dodatek do prostych warzywnych dań. U mnie znalazła się w garnku z sezonowymi warzywami, pomidorami i dużą ilością aromatycznych przypraw. Zapraszam na pyszny, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki
- 500g świeżej fasoli Jaś namoczonej przez 12 godziny w letniej wodzie (do miski należy wlać dużo wody, bo fasola bardzo pęcznieje)
- 2 papryki pokrojone w kostkę
- 2 cebule czerwone posiekane w kostkę
- 2 cukinie średniej wielkości – jedna żółta, druga zielona pokrojone w kostkę
- 500ml dobrej jakości passaty pomidorowej
- kombu (nieduży kawałek do gotowania fasoli)
- listki laurowe – 3 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
- garam masala
- kurkuma
- słodka papryka
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Fasolę zalewam nową wodą i gotuję przez 20 minut razem z kombu, zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Jeśli po tym czasie fasolka jest już prawie miękka to dodaję warzywa, oraz dolewam passatę. Dodaję wszystkie przyprawy: kurkumę, garam masalę, słodką paprykę, kminek, pieprz i sól (wszystko do smaku). Gotuję do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec solę.
- Podaję z kromką domowego chleba.
Powiązane artykuły
Koktajl z truskawek i mango
Edyta,
2020-06-15
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.