Czas

  • 50 min.

Jakiś czas temu moja koleżanka Magda poczęstowała mnie pysznymi plackami z buraków. Przepis podała mi „na oko”, więc dopasowałam go do tego co jemy i oto są: pyszne placki z pieczonych buraków i kaszy jaglanej. Dziękuję Madziu:)

Składniki

  • 2 duże buraki
  • pół kubka ugotowanej kaszy jaglanej (można dać trochę więcej)
  • 2 kopiaste łyżki pestek słonecznika
  • 2 jajka
  • mąka ryżowa, kukurydziana lub jaglana (może być mieszanka tych mąk) – 2,3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • szczypta kurkumy
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  1. Buraki myję dokładnie, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Nastawiam piekarnik na 200 C i piekę je do miękkości (ok 30 minut).
  2. Po upieczeniu i ostudzeniu buraków obieram je ze skóry i ścieram na tarce do miski.
  3. Pestki słonecznika delikatnie podprażam na patelni i dodaję do buraków.
  4. Dodaję kaszę jaglaną, mąkę (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję), jajka łyżeczkę majeranku, szczyptę kurkumy oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Smażę niewielkie placuszki na oleju kokosowym i osuszam je ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.