Czas
- 50 min.
Jakiś czas temu moja koleżanka Magda poczęstowała mnie pysznymi plackami z buraków. Przepis podała mi „na oko”, więc dopasowałam go do tego co jemy i oto są: pyszne placki z pieczonych buraków i kaszy jaglanej. Dziękuję Madziu:)
Składniki
- 2 duże buraki
- pół kubka ugotowanej kaszy jaglanej (można dać trochę więcej)
- 2 kopiaste łyżki pestek słonecznika
- 2 jajka
- mąka ryżowa, kukurydziana lub jaglana (może być mieszanka tych mąk) – 2,3 łyżki
- sól
- pieprz
- majeranek – 1 łyżeczka
- szczypta kurkumy
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Buraki myję dokładnie, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Nastawiam piekarnik na 200 C i piekę je do miękkości (ok 30 minut).
- Po upieczeniu i ostudzeniu buraków obieram je ze skóry i ścieram na tarce do miski.
- Pestki słonecznika delikatnie podprażam na patelni i dodaję do buraków.
- Dodaję kaszę jaglaną, mąkę (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję), jajka łyżeczkę majeranku, szczyptę kurkumy oraz sól i pieprz do smaku.
- Smażę niewielkie placuszki na oleju kokosowym i osuszam je ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasto marchewkowe z jabłkami i karobem
Edyta,
2020-03-22
3 min czytania
Potrawka z fasoli jaś i sezonowych warzyw
Edyta,
2015-09-18
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.