Czas

  • 30 min.

Papryka i cebula-te dwa składniki tworzą w tym daniu niezwykle udany duet. Ten bardzo prosty przepis podpatrzyłam u Gordona Ramsaya. Przygotowane według niego warzywa możecie zmiksować i podać jako sos do makaronu, albo nadzienie do naleśników.

Uwaga

  • możecie użyć papryki w innym kolorze
  • zamiast czerwonej cebuli można użyć każdej innej
  • zamiast cukru palmowego można użyć syropu klonowego

Składniki

  • 4 duże papryki (u mnie czerwone)
  • 4 czerwone cebule
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Paprykę myję dokładnie i kroję na paski. Cebulę kroję w piórka.
  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę warzywa przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaję sól, cukier i ocet balsamiczny i smażę kolejne 10 minut.
  3. Siekam pęczek bazylii i dodaję do warzyw pod koniec smażenia.
  4. Danie zjadamy z chlebem, albo jako dodatek do obiadu. Po zmiksowaniu jest to doskonały sos do makaronu, lub nadzienie do naleśników. Smacznego:)