Czas
- 30 min.
Papryka i cebula-te dwa składniki tworzą w tym daniu niezwykle udany duet. Ten bardzo prosty przepis podpatrzyłam u Gordona Ramsaya. Przygotowane według niego warzywa możecie zmiksować i podać jako sos do makaronu, albo nadzienie do naleśników.

Uwaga
- możecie użyć papryki w innym kolorze
- zamiast czerwonej cebuli można użyć każdej innej
- zamiast cukru palmowego można użyć syropu klonowego
Składniki
- 4 duże papryki (u mnie czerwone)
- 4 czerwone cebule
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Paprykę myję dokładnie i kroję na paski. Cebulę kroję w piórka.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę warzywa przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaję sól, cukier i ocet balsamiczny i smażę kolejne 10 minut.
- Siekam pęczek bazylii i dodaję do warzyw pod koniec smażenia.
- Danie zjadamy z chlebem, albo jako dodatek do obiadu. Po zmiksowaniu jest to doskonały sos do makaronu, lub nadzienie do naleśników. Smacznego:)
Powiązane artykuły
Ciasto z cukinii
Edyta,
2016-01-11
2 min czytania
Baton raw z żurawiny, pekanów i kardamonu
Edyta,
2017-04-21
2 min czytania
9 przepisów – zdrowe słodycze na święta
Edyta,
2017-04-12
1 min czytania
Cieciorka z pieczonymi warzywami – pasta
Edyta,
2014-06-30
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.