Czas
- 20 min + chłodzenie przez 5-6 godz.
Dzisiejszy deser z nasionami chia (inna nazwa to szałwia hiszpańska) jest bogactwem błonnika, kwasów omega 3, które są niezwykle ważne dla naszego organizmu , białka oraz różnych mikroelementów. Te maleńkie ziarenka są bardzo zdrowym pożywieniem.
Każde spróbowanie nowego, nieznanego pokarmu może być dla nas cudownym odkryciem, a szałwia hiszpańska ma w sobie niesamowity potencjał zdrowia i smaku. Do wykonania tego deseru będziecie potrzebowali odrobinę cierpliwości. Jak zwykle namawiam abyście zaprosili do pracy dzieci, ponieważ one szybko się uczą i zachęcone do wspólnego mieszania w garnkach chętnie Wam pomogą. Moja córeczka uwielbia mieszać szałwię hiszpańską z mlekiem i dodawać do niej wanilię. To naprawdę cudowna zabawa!
Deser sprawdza się jako przekąska do szkoły i pracy, można go zabrać na zieloną trawkę i zjeść na pikniku (do czego bardzo namawiam). Trwa teraz sezon na truskawki, więc zamiast mango i banana do przygotowania tego deseru możecie użyć właśnie ich.

Uwaga
- zamiast mango i banana można użyć truskawek (już przetestowałam, deser wychodzi obłędnie pyszny)
- inspirowałam się przepisem ze strony: oh she glows
Składniki
- 1 duże mango, albo 2 małe
- 2 banany
- 2,5 szklanki mleka orzechowego, lub migdałowego (moim zdaniem najpyszniejszy budyń wychodzi z mleka z orzechów laskowych)
- 1/2 szklanki nasion chia (szałwia hiszpańska)
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Banany i mango umyj, obierz, pokrój na małe kawałki i włóż do zamrażalnika, a nasionka chia wymieszaj z mlekiem, ziarenkami wanilii (strąk wanilii trzeba rozkroić na pół, a ziarenka zeskrobać) i syropem klonowym. Schowaj do lodówki na całą noc.
- Przygotuj kilka małych słoików (u mnie było ich 5).
- Zmiksuj banany i mango w mikserze o dużej mocy (ja robię to w thermomiksie – obroty 10 czas 20s).
- W słoiczku układaj warstwami budyń, który powstał z nasion chia i mleka oraz lody. Opcjonalnie deser ten można posypać: granolą, ja niektóre słoiczki posypałam ciastkami orzechowymi.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka jaglano-dyniowe
Baton owsiany bez pieczenia
Herbatniki owsiane
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda pysznie, chętnie bym skosztowala taki deser, musze go zrobić.(zdjęcie umieszę na blogu) dziękuje za inspirację i pozdrawiam:)
Smakuje wybornie. Zapraszam do Wrocławia:)
Pani Edyto…Pani jest z Wrocławia? :-)
Na opakowaniu nasion pisze,że nie powinno się ich zjadać więcej niż 2 łyżeczki dziennie:-/
Przeczytałem, zrobiłem i…. się zachwyciłem.
Smak rewelacyjny.
Właśnie szykuje dla rodzinki, efekty będą jutro.
Dziękuję za inspiracje :-)
Pozdrawiam Kasia