Czas

  • 20 min + chłodzenie przez 5-6 godz.

Dzisiejszy deser z nasionami chia (inna nazwa to szałwia hiszpańska) jest bogactwem błonnika, kwasów omega 3, które są niezwykle ważne dla naszego organizmu , białka oraz różnych mikroelementów. Te maleńkie ziarenka są bardzo zdrowym pożywieniem.

Każde spróbowanie nowego, nieznanego pokarmu może być dla nas cudownym odkryciem, a szałwia hiszpańska ma w sobie niesamowity potencjał zdrowia i smaku. Do wykonania tego deseru będziecie potrzebowali odrobinę cierpliwości. Jak zwykle namawiam abyście zaprosili do pracy dzieci, ponieważ one szybko się uczą i zachęcone do wspólnego mieszania w garnkach chętnie Wam pomogą. Moja córeczka uwielbia mieszać szałwię hiszpańską z mlekiem i dodawać do niej wanilię. To naprawdę cudowna zabawa!

Deser sprawdza się jako przekąska do szkoły i pracy, można go zabrać na zieloną trawkę i zjeść na pikniku (do czego bardzo namawiam). Trwa teraz sezon na truskawki, więc zamiast mango i banana do przygotowania tego deseru możecie użyć właśnie ich.

Uwaga

  • zamiast mango i banana można użyć truskawek (już przetestowałam, deser wychodzi obłędnie pyszny)
  • inspirowałam się przepisem ze strony: oh she glows

Składniki

  • 1 duże mango, albo 2 małe
  • 2 banany
  • 2,5 szklanki mleka orzechowego, lub migdałowego (moim zdaniem najpyszniejszy budyń wychodzi z mleka z orzechów laskowych)
  • 1/2 szklanki nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)

Sposób przygotowania

  1. Banany i mango umyj, obierz, pokrój na małe kawałki i włóż do zamrażalnika, a nasionka chia wymieszaj z mlekiem, ziarenkami wanilii (strąk wanilii trzeba rozkroić na pół, a ziarenka zeskrobać) i syropem klonowym. Schowaj do lodówki na całą noc.
  2. Przygotuj kilka małych słoików (u mnie było ich 5).
  3. Zmiksuj banany i mango w mikserze o dużej mocy (ja robię to w thermomiksie – obroty 10 czas 20s).
  4. W słoiczku układaj warstwami budyń, który powstał z nasion chia i mleka oraz lody. Opcjonalnie deser ten można posypać: granolą, ja niektóre słoiczki posypałam ciastkami orzechowymi.