Czas

  • 30 min.

Jeśli najdzie was ochota na pyszne ciastka to zapraszam do wypróbowania mocno orzechowego przepisu. Wystarczy wszystkie składniki wsypać do malaksera i zmiksować. Do lepienia zaproście dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa! Pamiętajcie, aby nie piec ciastek dłużej niż 20 minut bo zrobią się twarde. Ciastka te oprócz mocno orzechowego smaku mają jeszcze jedną zaletę: wiemy co jemy!

Uwaga

  • jeśli chcecie, aby ciastka były bezglutenowe użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa
  • z tej porcji składników otrzymacie 17 niewielkich ciastek
  • zamiast suszonych śliwek możecie dodać daktyle
  • zamiast kakao możecie dodać karob
  • zamiast syropu klonowego można dodać inny słód

Składniki

  • 150 g śliwek suszonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao lub 2 łyżki jeśli nie lubisz mocnego kakaowego smaku
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 100 g płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C i dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane i miksuję krótką chwilę, tylko do połączenia się składników.
  3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą rozpłaszczam ręką na ciastko. Układam na blaszce i piekę 20 minut. Ciastka doskonale nadają się do przechowywania. Smacznego:).