Czas
- 30 min.
Jeśli najdzie was ochota na pyszne ciastka to zapraszam do wypróbowania mocno orzechowego przepisu. Wystarczy wszystkie składniki wsypać do malaksera i zmiksować. Do lepienia zaproście dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa! Pamiętajcie, aby nie piec ciastek dłużej niż 20 minut bo zrobią się twarde. Ciastka te oprócz mocno orzechowego smaku mają jeszcze jedną zaletę: wiemy co jemy!

Uwaga
- jeśli chcecie, aby ciastka były bezglutenowe użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa
- z tej porcji składników otrzymacie 17 niewielkich ciastek
- zamiast suszonych śliwek możecie dodać daktyle
- zamiast kakao możecie dodać karob
- zamiast syropu klonowego można dodać inny słód
Składniki
- 150 g śliwek suszonych
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 3 łyżki kakao lub 2 łyżki jeśli nie lubisz mocnego kakaowego smaku
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 100 g płatków owsianych
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C i dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane i miksuję krótką chwilę, tylko do połączenia się składników.
- Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą rozpłaszczam ręką na ciastko. Układam na blaszce i piekę 20 minut. Ciastka doskonale nadają się do przechowywania. Smacznego:).
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Szarlotka owsiana
Edyta,
2014-11-12
2 min czytania
Czekoladowy sernik z tofu
Edyta,
2015-01-12
3 min czytania
Ciastka owsiano-migdałowe
Edyta,
2016-02-08
2 min czytania
CZEKOLADOWY FASOLOWIEC
Edyta,
2019-10-15
2 min czytania
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jakie obroty w termomixie?
Obroty 10 i miksuję 15s, potem dokładnie mieszam i znów chwilę miksuję.
Upiekłam-znikły w mgnieniu oka. Dziękuję