Dynia podobnie jak burak jest w kuchni bardzo wszechstronnym warzywkiem. Niesamowitym wręcz – takim z którego możemy przygotować nie tylko wytrawne potrawy, ale też coś słodkiego.
W sezonie jest dosyć tania i bardzo łatwo się ją przechowuje. Możemy zrobić z niej pulpę i zamknąć w słoiczkach, albo niezwykle aromatyczny dżem z pomarańczą, kardamonem, rozmarynem i goździkami (przepis już za chwilkę). Uwielbiam ją, dlatego sporo dyniowych przysmaków na blogu już jest.
Przywędrowała ona do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV wieku. Kiedyś w Grecji w połączeniu z winem podawana była jako środek na zaparcia.
Dynia
- jest warzywem o termice wychładzającej
- jest bogata w białko
- zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, C oraz wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, mangan, selen i cynk
- pestki dyni są źródłem łatwo przyswajanego cynku (potrzebny on jest naszym włosom i paznokciom)
- pestki dyni jedzone każdego dnia bardzo skutecznie pomagają pozbyć się z organizmu pasożytów – odpowiedzialna za to jest kukurbidacyna
- skrywa w sobie bogactwo beta-karotenu (dzięki niemu ma taki piękny, intensywny kolor)
- zawiera sporo celulozy, dlatego zalecana jest w kuracjach odchudzających
- po ugotowaniu lub upieczeniu jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna
- to warzywko odkwaszające, moczopędne i żółciopędne
- jest łatwo dostępna, tania i bardzo wszechstronnya w kuchni
- z łatwością wyhodujecie dynię we własnym ogródku
Ma przepiękny kolor, który zachęca jesienią do sięgania po rożne jej odmiany, o niektórych z nich możecie poczytać tutaj). W mojej kuchni najczęściej używam dyni hokkaido, która jest bardzo łatwa w obróbce i nie trzeba obierać jej ze skórki. Ma pyszny, lekko orzechowy smak.
Bardzo często piekę ją z innymi warzywami. Kroję na pół, skrapiam delikatnie oliwą z oliwek, albo oprószam cynamonem (wszystko zależny od tego co planuję potem z niej zrobić). Nastawiam piekarnik na 200C i piekę dynię około 30-40 minut. Po upieczeniu delikatnie pozbawiam ją pestek.
Poniżej, w linkach znajdziecie kilka moich propozycji na dyniowe dania. Niektóre z nich znajdują się na zdjęciach.
Przepisy
- pyszne ciasto dyniowe aromatyzowaną skórką z cytryny
- chlebek jaglano-dyniowy
- koktajl z pieczonej dyni
- hummus z pieczoną dynią i papryką
- granola dyniowa
- pasta z dyni, słonecznika i suszonych pomidorów
- czekoladowa tarta dyniowa
- pasztet z dyni, jarmużu i kaszy jaglanej
- gulasz z dyni i kapusty pekińskiej
- ciasteczka jaglano-dyniowe
Mam nadzieję, że moje DYNIOWE POMYSŁY przypadną wam do gustu i że wypróbujecie chociaż jeden z nich. Zachęcam – bo dynia jest wspaniałym warzywem! Szalejcie w kuchni na pomarańczowo.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciasteczka lniane
Ciastka owsiano-migdałowe
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Ciasteczka migdałowe z makiem
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is important and everything.
Nevertheless think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with images and videos, this site could certainly be
one of the best in its field. Wonderful blog!
Bardzo dziekuje za to zestawienie :) ❤️
Bardzo proszę – cieszę się, że się przyda:)
Bardzo proszę:)
Ciekawie tu i świetne przepisy, a chlebek robię w pierwszej kolejności! :)
Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz:) Zapraszam do buszowania po blogu.
Super! I smacznego:)