Czas

  • 30 min.

Każdego dnia w naszym domu odbywa się pieczenie dużej ilości dyni. Zazwyczaj w piekarniku ląduje Hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry i wszyscy uwielbiamy ten lekko orzechowy smak. Poza tym nadaje się ona doskonale do sałatek, zup, koktajli a nawet ciasteczek.

Przekrawam ją na pół i razem z pestkami zapiekam w 200 C przez 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrapiam ją delikatnie oliwą, którą czasem aromatyzuję słodką lub wędzoną papryką.
Tym razem resztka upieczonej dyni wylądowała w koktajlu, który bardzo smakował naszym dzieciom. Zamiast wody możecie dolać do niego litr ulubionego roślinnego mleka, sypnąć trochę cynamonu, albo dodać więcej daktyli. Na blogu znajdziecie też recepturę na pyszną granolę dyniową.

Składniki

  • 1 szklanka sałaty lub szpinaku
  • 2 duże banany bio
  • 150 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 1 duże, słodkie jabłko ze skórką pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 awokado
  • 10 daktyli – albo do smaku
  • 1/2 limonki lub cytryny – wyciśnięty sok
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 szklanki wody, albo mleka roślinnego
  • szczypta różowej soli himalajskiej