Czas
- 30 min.
Każdego dnia w naszym domu odbywa się pieczenie dużej ilości dyni. Zazwyczaj w piekarniku ląduje Hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry i wszyscy uwielbiamy ten lekko orzechowy smak. Poza tym nadaje się ona doskonale do sałatek, zup, koktajli a nawet ciasteczek.
Przekrawam ją na pół i razem z pestkami zapiekam w 200 C przez 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrapiam ją delikatnie oliwą, którą czasem aromatyzuję słodką lub wędzoną papryką.
Tym razem resztka upieczonej dyni wylądowała w koktajlu, który bardzo smakował naszym dzieciom. Zamiast wody możecie dolać do niego litr ulubionego roślinnego mleka, sypnąć trochę cynamonu, albo dodać więcej daktyli. Na blogu znajdziecie też recepturę na pyszną granolę dyniową.
Składniki
- 1 szklanka sałaty lub szpinaku
- 2 duże banany bio
- 150 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
- 1 duże, słodkie jabłko ze skórką pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 awokado
- 10 daktyli – albo do smaku
- 1/2 limonki lub cytryny – wyciśnięty sok
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 szklanki wody, albo mleka roślinnego
- szczypta różowej soli himalajskiej
Edyta
Powiązane artykuły
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
Koktajl orzechowo-czekoladowy
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wczoraj zrobilam koktajl. Moge wszystkim zareczyc,ze jest przepyszny. Cudowny smak. Przy takim skladzie nie moze byc inaczej. Po prostu pyszota :-).
Cieszę się że Ci smakował?
Cieszę się że Ci smakował?
Edytko, zastanawia mnie Twój sposób pieczenia dyni… razem z pestkami? ciekawe, napisz proszę coś więcej na ten temat :)
Czy do koktajlu można dać dynię surową?
Dzięki, pozdrawiam, Gosia
Gosiu ja przekrawam tylko dynię na poł i piekę z pestkami. Po upieczeniu dużo łatwiej jest mi te pestki wyjąć łyżką. Czasem dodaję kawałek dyni surowej do koktajlu lub sałatki.Są specjalne odmiany do spożywania na surowo. Poszukaj na blogu. Kiedyś opisywałam różne gatunki dyń. Pozdrawiam ciepło ?
Gosiu ja przekrawam tylko dynię na poł i piekę z pestkami. Po upieczeniu dużo łatwiej jest mi te pestki wyjąć łyżką. Czasem dodaję kawałek dyni surowej do koktajlu lub sałatki.Są specjalne odmiany do spożywania na surowo. Poszukaj na blogu. Kiedyś opisywałam różne gatunki dyń. Pozdrawiam ciepło ?