Czas

  • 30 min.

Bardzo lubię warzywne obiady, są proste, bardzo szybkie do zrobienia i wszystkim smakują. Do tej mocno zielonej zupki krem zawsze można dołożyć odrobinę jaglanki, lub czarnego ryżu, albo sypnąć garść ulubionych grzanek. Nie zaszkodzi też kleksik mleka kokosowego, czy kilka gałązek kolendry.

Dania przyrządzane latem są niezwykle aromatyczne, ponieważ mamy dostęp do sezonowych warzyw prosto z pola. Zwykłe, a tak naprawdę niezwykłe leczo zjedzone w towarzystwie kaszy jaglanej, oraz pyszny krem z brokuła, cukinii i zielonego groszku to naprawę wykwintny i bardzo wartościowy obiad, dlatego zapraszam Was do zielonego stołu, częstujcie się.

Składniki - leczo

  • 5 ząbków czosnku obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 duże papryki pokrojone w plasterki, lub kostkę
  • 3 małe cukinie pokrojone w półplasterki
  • 4 pomidory malinowe ponacinane, zalane wrzątkiem, pozbawione skórki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Olej rozgrzewam w garnku z grubym dnem i smażę czosnek razem z papryką około 2 minut ciągle mieszając, dodaję cukinię, pomidory, zioła i gotuję, aż pomidory się rozpadną, a cukinia będzie miękka. Na koniec dodaję 1-2 łyżeczki świeżego oregano.
  2. Leczo podaję z różnymi kaszami, albo z kromką razowca.

Składniki - zupa

  • 1 mały brokuł dokładnie umyty i podzielony na różyczki
  • 3/4 szklanki świeżego groszku
  • 1 średnia cukinia pokrojona w półplastry
  • 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki
  • 4 małe ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 5 szklanek wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka curry lub garam masali (lub więcej)

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam warzywa (bez czosnku) przez 2 minuty.
  2. Zalewam je wywarem z warzyw, solę, dodaję tymianek i gotuję, aż będą miękkie.
  3. Na koniec dodaję czosnek, gotuję jeszcze krótką chwilę i miksuję zupę na krem.