Czas
- 30 min.
KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) już od dawna jest stosowany jako środek odchudzający. Uważa się, że żucie jego nasion łagodzi głód i zmniejsza apetyt na słodycze (jeszcze tego nie próbowałam). Fenkuł wspomaga trawienie tłuszczów i węglowodanów przez enzymy trzustkowe oraz poprawia metabolizm tłuszczów. Regularne jedzenie kopru włoskiego pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Składniki
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 kubka pęczaku
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- szczypiorek
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myję bardzo dokładnie. Pęczak namaczam na czas krojenia warzyw.
- Koper kroję w piórka, cebulę w kostkę, paprykę w paski, a czosnek w plasterki.
- W garnku z grubym dnem na oleju kokosowym przesmażam warzywa, dodaję pomidory i pęczak, który wcześniej płuczę dokładnie na sicie. Dolewam wody (taką ilość, aby warzywa były przykryte) i gotuję, aż do momentu, aż pęczak będzie miękki. Jeśli jest taka potrzeba to w trakcie gotowania uzupełniam wodę. Na koniec solę do smaku. Potrawę już na talerzu posypuję obficie szczypiorkiem.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasteczka migdałowe z makiem
Edyta,
2017-05-14
1 min czytania
Karobowiec Uli
Edyta,
2015-09-14
3 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.