Czas

  • 30 min.

KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) już od dawna jest stosowany jako środek odchudzający. Uważa się, że żucie jego nasion łagodzi głód i zmniejsza apetyt na słodycze (jeszcze tego nie próbowałam). Fenkuł wspomaga trawienie tłuszczów i węglowodanów przez enzymy trzustkowe oraz poprawia metabolizm tłuszczów. Regularne jedzenie kopru włoskiego pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.

Składniki

  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kubka pęczaku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • szczypiorek
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa myję bardzo dokładnie. Pęczak namaczam na czas krojenia warzyw.
  2. Koper kroję w piórka, cebulę w kostkę, paprykę w paski, a czosnek w plasterki.
  3. W garnku z grubym dnem na oleju kokosowym przesmażam warzywa, dodaję pomidory i pęczak, który wcześniej płuczę dokładnie na sicie. Dolewam wody (taką ilość, aby warzywa były przykryte) i gotuję, aż do momentu, aż pęczak będzie miękki. Jeśli jest taka potrzeba to w trakcie gotowania uzupełniam wodę. Na koniec solę do smaku. Potrawę już na talerzu posypuję obficie szczypiorkiem.