Czas

  • 30 min.

Mieszkam chwilowo we Włoszech. Chwila ta niestety nie będzie trwała tak długo, jakbym tego chciała.
Staram się jeść wszystko, na co tutaj akurat jest sezon: melony, morele, zielony groszek i kwiaty cukinii. Na pierwszy raz zdecydowałam się przygotować wersję najprostszą. Kwiaty z patelni w panierce, choć nie pamiętam już kiedy panierka gościła na naszym stole.

Kwiaty są przepiękne i bardzo chętnie ustawiłabym je w wazonie. Jeśli macie w ogrodzie warzywnym takie kwiaty, to zdecydowanie warto zerwać kilka i przyrządzić z nich coś pysznego.

Składniki

  • 8 kwiatów cukinii
  • mleko roślinne kilka łyżek
  • bułka tarta pełnoziarnista
  • sól
  • oregano
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kwiaty dokładnie umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
  2. Mleko wymieszałam z solą i oregano (do smaku).
  3. Każdy kwiat dokładnie obtoczyłam w mleku i bułce.
  4. Usmażyłam na oleju kokosowym i odsączyłam dokładnie z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kwiaty smażą się bardzo szybko. SĄ PYSZNE!!!