Czas

  • 30 min + pieczenie 30 min.

Zapraszam na pyszne i aromatyczne ciasto marchewkowe. Wilgotne w środku, niezbyt słodkie – takie do niedzielnej kawki lub herbatki. Ciasto upieczone zostało na mące gryczanej, jednak jej smak jest w nim ledwie wyczuwalny. Polałam je kremem z kaszy jaglanej, masła orzechowego i nasion słonecznika. Uwaga: ciasto testowane na rodzinie i sąsiadach:)

Uwaga

  • ciasto możesz upiec dodając mąkę orkiszową zamiast gryczanej

Składniki - ciasto

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego, albo innego słodu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego i namoczonego w 6 łyżkach wody
  • 1 szklanka posiekanych grubo orzechów włoskich lub orzechów nerkowca (ja robię z nerkowcami)
  • 1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki

Składniki - krem

  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Okrągłą, średnią blaszkę smaruję olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.
  2. Wszystkie płynne składniki na ciasto (siemię lniane, syrop klonowy i olej) mieszam w jednej misce.
  3. W drugiej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewam płynne składniki i mieszam widelcem. Dodaję marchew, jabłka i orzechy. Mieszam i przekładam do blaszki. Piekę 30 minut.
  4. Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, płuczę na sicie i zalewam 1 szklanką wody. Dodaję pestki słonecznika i gotuję 15 minut (od razu po zagotowaniu przykrywam kaszę i zmniejszam gaz na minimum).
  5. W drugim garnku gotuję mleko z syropem klonowym i agarem. Po zagotowaniu zestawiam z ognia. Dodaję ugotowaną kaszę, sok z cytryny, oraz masło orzechowe. Miksuję wszystko na gładki krem.
  6. Ciasto po wystudzeniu smaruję grubą warstwą kremu i delikatnie oprószam cynamonem. Ciasto dzięki dodatkowi agaru zastyga w temperaturze pokojowej.