Czas
- 30 min + pieczenie 30 min.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne ciasto marchewkowe. Wilgotne w środku, niezbyt słodkie – takie do niedzielnej kawki lub herbatki. Ciasto upieczone zostało na mące gryczanej, jednak jej smak jest w nim ledwie wyczuwalny. Polałam je kremem z kaszy jaglanej, masła orzechowego i nasion słonecznika. Uwaga: ciasto testowane na rodzinie i sąsiadach:)


Uwaga
- ciasto możesz upiec dodając mąkę orkiszową zamiast gryczanej
Składniki - ciasto
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki syropu klonowego, albo innego słodu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego i namoczonego w 6 łyżkach wody
- 1 szklanka posiekanych grubo orzechów włoskich lub orzechów nerkowca (ja robię z nerkowcami)
- 1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki
Składniki - krem
- 150g kaszy jaglanej
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki agaru
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 ml syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C. Okrągłą, średnią blaszkę smaruję olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.
- Wszystkie płynne składniki na ciasto (siemię lniane, syrop klonowy i olej) mieszam w jednej misce.
- W drugiej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewam płynne składniki i mieszam widelcem. Dodaję marchew, jabłka i orzechy. Mieszam i przekładam do blaszki. Piekę 30 minut.
- Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, płuczę na sicie i zalewam 1 szklanką wody. Dodaję pestki słonecznika i gotuję 15 minut (od razu po zagotowaniu przykrywam kaszę i zmniejszam gaz na minimum).
- W drugim garnku gotuję mleko z syropem klonowym i agarem. Po zagotowaniu zestawiam z ognia. Dodaję ugotowaną kaszę, sok z cytryny, oraz masło orzechowe. Miksuję wszystko na gładki krem.
- Ciasto po wystudzeniu smaruję grubą warstwą kremu i delikatnie oprószam cynamonem. Ciasto dzięki dodatkowi agaru zastyga w temperaturze pokojowej.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Pasta z pieczonego bobu, papryki i czosnku
Edyta,
2015-07-13
2 min czytania
Krakersy bardzo chrupiące
Edyta,
2014-06-14
1 min czytania
3 sposoby na budyń z kaszy jaglanej
Edyta,
2017-01-08
3 min czytania
Potrawka z fasoli jaś i sezonowych warzyw
Edyta,
2015-09-18
1 min czytania
9 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Uwielbiam ciasta z warzywami! Robię z kremem z nerkowców, ale wypróbuję Twoją wersję i dam je następnym razem do środka:)
Można przełożyć i zrobić tort marchewkowy:) Doskonale będą pasowały jakieś kwasne owoce jako wykończenie. Pozdrawiam
Wygląda pysznie! Ja zamiast jajka używam siemię lniane zmielone i zaparzone. Do ciasta dodaję też żurawinę oprócz orzechów :-)
Ja też zazwyczaj używam zagotowanego siemienia, które też doskonale sprawdza się w chlebie:)
Wrzucisz przykładowy przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie z wykorzystaniem siemienia? Ja dotąd dodawałam zmielone siemię. Dodanie zagotowanego wpływa na smak i strukturę chleba? Szukam sposobu żeby był dłużej miękki i świeży (mój wytrzymuje właściwie jeden dzień). Dziękuję!
Hej. Postaram się wrzucić przed moimi wakacjami. Mam jeden świetny przepis z książki Piotra Kucharskiego. Jest to receptura opracowana przez moją znajomą która prowadzi piekarnie KUMIN.
Hej. Postaram się wrzucić przed moimi wakacjami. Mam jeden świetny przepis z książki Piotra Kucharskiego. Jest to receptura opracowana przez moją znajomą która prowadzi piekarnie KUMIN.
Potrzebuję tylko syropu klonowego i pieczemy :)
Syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy albo daktylowym:) pozdrawiam