Czas
- 30 min + pieczenie 1,5h.
Prosty pasztet warzywno-jaglany, który jest wspaniałą, zdrową, roślinną propozycją na świąteczny stół. Chutney z mango (pyszny i aromatyczny) będzie hitem, który idealnie dopełni smak pasztetu. Chutney może wystąpić jako samodzielne danie, które można położyć na kanapkę, albo zawinąć w naleśniki.
To super przepis nie tylko na świąteczny stół, ale też na wszelkie imprezy. Pięknie wygląda na talerzyku, a mango w połączeniu z kurkumą wniesie na nasze stoły odrobinę słońca w te pochmurne dni.
Składniki - pasztet warzywno-jaglany
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka orzechów laskowych zmielonych na mąkę
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 duży seler
- 4 duże marchewki
- 2 pory (biała część) pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czerwonej czubrycy
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną prażę w garnku ciągle mieszając, płuczę dokładnie na sicie i zalewam 1,5y. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. Przyk szklanką wodrywam i gotuję 15 minut. Kaszę po ugotowaniu studzę.
- Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek duszę pory i cebulę.
- Marchewkę i selera miksuję lub ścieram na tarce i dodaję do porów i cebuli. Dosypuję wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i duszę razem około 15 minut ciągle mieszając (można podlać odrobiną wody). Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy laskowe, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek i miksuję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.
- Piekarnik rozgrzewam do 180C, a trochę dłuższą niż standardowa keksówkę smaruję oliwą z oliwek i wykładam do niej pasztet. Piekę 1 godzinę i 20 minut. Pasztet kroję dopiero po wystudzeniu.
Składniki - chutney z mango
(za przepis dziękuję Magdzie K.)
- 2 duże mango, albo 3 mniejsze
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 50g rodzynek niesiarkowanych
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cm imbiru drobno pokrojonego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania
- Na oliwie podsmażam przez krótką chwilkę przyprawy, dodaję cebulę, podlewam odrobiną wody i duszę aż cebula będzie miękka.
- Mango obieram i kroję w kostkę. Dodaję do podduszonej cebuli. Przyprawiam syroperm klonowym i octem jabłkowym. Dodaję rodzynki i dusze 5-7 minut, aż chutney się zredukuje.
- Podaję z pasztetem warzywnym.
Edyta
Powiązane artykuły
Karobowiec Uli
Powidła z czerwonej cebuli, śliwek i rozmarynu
Ciastka z amarantusem
Gotowane batony z płatków owsianych
Zielony poniedziałek: jagodowe pole
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.