Czas

  • 30 min + pieczenie 1,5h.

Prosty pasztet warzywno-jaglany, który jest wspaniałą, zdrową, roślinną propozycją na świąteczny stół. Chutney z mango (pyszny i aromatyczny) będzie hitem, który idealnie dopełni smak pasztetu. Chutney może wystąpić jako samodzielne danie, które można położyć na kanapkę, albo zawinąć w naleśniki.

To super przepis nie tylko na świąteczny stół, ale też na wszelkie imprezy. Pięknie wygląda na talerzyku, a mango w połączeniu z kurkumą wniesie na nasze stoły odrobinę słońca w te pochmurne dni.

Składniki - pasztet warzywno-jaglany

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka orzechów laskowych zmielonych na mąkę
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 duży seler
  • 4 duże marchewki
  • 2 pory (biała część) pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czerwonej czubrycy
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną prażę w garnku ciągle mieszając, płuczę dokładnie na sicie i zalewam 1,5y. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. Przyk szklanką wodrywam i gotuję 15 minut. Kaszę po ugotowaniu studzę.
  2. Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek duszę pory i cebulę.
  3. Marchewkę i selera miksuję lub ścieram na tarce i dodaję do porów i cebuli. Dosypuję wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i duszę razem około 15 minut ciągle mieszając (można podlać odrobiną wody). Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy laskowe, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek i miksuję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a trochę dłuższą niż standardowa keksówkę smaruję oliwą z oliwek i wykładam do niej pasztet. Piekę 1 godzinę i 20 minut. Pasztet kroję dopiero po wystudzeniu.

Składniki - chutney z mango

(za przepis dziękuję Magdzie K.)

  • 2 duże mango, albo 3 mniejsze
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 50g rodzynek niesiarkowanych
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cm imbiru drobno pokrojonego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania

  1. Na oliwie podsmażam przez krótką chwilkę przyprawy, dodaję cebulę, podlewam odrobiną wody i duszę aż cebula będzie miękka.
  2. Mango obieram i kroję w kostkę. Dodaję do podduszonej cebuli. Przyprawiam syroperm klonowym i octem jabłkowym. Dodaję rodzynki i dusze 5-7 minut, aż chutney się zredukuje.
  3. Podaję z pasztetem warzywnym.