Czas
- 30 min.
Ta pyszna szarlotka, pachnąca cynamonem podbiła nasze serca… Zastanawialiśmy się ostatnio ze znajomymi, czy można zrobić ciasto na kruchą szarlotkę bez jajek, mąki pszennej, cukru i proszku do pieczenia. Można!!! Szarlotka owsiana ma doskonały smak, więc bardzo zachęcam, abyście wypróbowali ten przepis. U mnie dopiero 3 szarlotka doczekała się sesji zdjęciowej:)
Składniki - spód
- 250 g płatków owsianych ( jeśli jest taka potrzeba, certyfikowanych)
- 50 g mąki z brązowego ryżu (jeśli nie macie – zmielcie ryż w młynku), możecie też użyć mielonych migdałów, lub orzechów laskowych
- 150 g oleju kokosowego
- 6 łyżek syropu klonowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
1,5 kg najlepiej kwaśnych jabłek startych na dużych oczkach tarki
sok wyciśniety z połowy cytryny
cynamon do smaku
ulubiony słód do smaku: może być ksylitol, syrop klonowy, cukier kokosowy
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Sposób przygotowania
- 100 g płatków mielę na mąkę, przesypuję do miski. Dodaję resztę płatków i mąkę ryżową i rozpuszczony olej kokosowy.
- Dodaję syrop klonowy i zagniatam wszystko szybko, tak aby powstało takie ciasto jak na kruszonkę.
- Dzielę ciasto na pół. Blaszkę smaruję masłem i wyklejam dokładnie ciastem boki i spód. Ciasto dociskam do blaszki.
- Zapiekam 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Wszystkie składniki na nadzienie oprócz mąki ziemniaczanej duszę – gdy jabłka troszeczkę się zredukowały i nabrały gęstości dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam i jeszcze chwilkę gotuję ciągle mieszając. Lekko studzę.
- Na zapieczony spód wykładam jabłka, posypuję drugą częścią ciasta (ja ciasto po prostu rozkruszam lub ścieram na tarce) i piekę jeszcze 30 minut, albo do zrumienienia szarlotki.
Edyta
Powiązane artykuły
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
Masło z migdałów i orzechów laskowych
Brownie orzechowe
22 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
no szarlotka to dla mnie hit :) wciągnęłabym cała blachę :)
Cieszę się:)
mała tortownica to jaka?
21cm
Szarlotka wyśmienita i jaka błyskawiczna !! Właśnie piekę 2 raz z podwójnej porcji (na blaszce) tym razem zmieliłam wszystkie płatki owsiane, zobaczymy co z tego wyjdzie… Edytko, robiłaś to ciasto z innymi owocami?
Gosiu nie robiłam nigdy z innych owoców. Jak wypróbujesz to daj proszę znać jak wyszła. Pozdrawiam serdecznie.
Pyszna! Naprawdę polecam ;)
Beata cieszę się że Ci smakowała. Pozdrawiam serdecznie.
a jaki olej można dać zamiast kokosowego?
Dominika ja zawsze robię tą szarlotkę z olejem kokosowym. Możesz użyć oleju ryżowego albo z pestek winogron. Pozdrawiam ciepło.
Dominika ja zawsze robię tą szarlotkę z olejem kokosowym. Możesz użyć oleju ryżowego albo z pestek winogron. Pozdrawiam ciepło.
Najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Pycha :-))))))
Super!!!
Super!!!
Uwielbiam ten przepis! Taka uniwersalna tarta do wszystkich owoców! Ze śliwkami to u mnie hit!!! Dziękuje :)
Ewa dokładnie ☺ to bardzo uniwersalny przepis. Ja już czekam na rabarbar☺ Pozdrawiam serdecznie
Ewa dokładnie ☺ to bardzo uniwersalny przepis. Ja już czekam na rabarbar☺ Pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu?
Można dodać ulubiony słód. Pozdrawiam serdecznie.
Niestety ciasto mi sie nie udało się. Niby smaczne ale w totalnej rozsypce…pytanie co było dodane A nie uwzględnione w podanym przepisie aby miało zwartą konsystencję?
Jolu nie wiem co mogło się wydarzyć. Wiele osób piekło już tą szarlotkę i zawsze wszystko było ok. U niektórych jest ona hitem. Nie jest to taka typowa szrlotka która ma dużo twardego ciasta. Przykro mi, że Ci nie wyszła. Pozdrawiam serdecznie
Pierwszy przepis który wypróbowałam z tego bloga. Szarlotka jest przepyszna, przez olej kokosowy ma niesamowity zapach i smak. To będzie mój ulubiony przepis na ciasto 😁 Dziękuję! Musiałam dodać nieco mąki bo ciasto wyszło trochę za luźne. Robi się ekspresowo. Zaskoczyła mnie ilość oleju, jest go tu naprawdę sporo.