Czas

  • 30 min.

Ta pyszna szarlotka, pachnąca cynamonem podbiła nasze serca… Zastanawialiśmy się ostatnio ze znajomymi, czy można zrobić ciasto na kruchą szarlotkę bez jajek, mąki pszennej, cukru i proszku do pieczenia. Można!!! Szarlotka owsiana ma doskonały smak, więc bardzo zachęcam, abyście wypróbowali ten przepis. U mnie dopiero 3 szarlotka doczekała się sesji zdjęciowej:)

Składniki - spód

  • 250 g płatków owsianych ( jeśli jest taka potrzeba, certyfikowanych)
  • 50 g mąki z brązowego ryżu (jeśli nie macie – zmielcie ryż w młynku), możecie też użyć mielonych migdałów, lub orzechów laskowych
  • 150 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

1,5 kg najlepiej kwaśnych jabłek startych na dużych oczkach tarki

sok wyciśniety z połowy cytryny

cynamon do smaku

ulubiony słód do smaku: może być ksylitol, syrop klonowy, cukier kokosowy

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Sposób przygotowania

  1. 100 g płatków mielę na mąkę, przesypuję do miski. Dodaję resztę płatków i mąkę ryżową i rozpuszczony olej kokosowy.
  2. Dodaję syrop klonowy i zagniatam wszystko szybko, tak aby powstało takie ciasto jak na kruszonkę.
  3. Dzielę ciasto na pół. Blaszkę smaruję masłem i wyklejam dokładnie ciastem boki i spód. Ciasto dociskam do blaszki.
  4. Zapiekam 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  5.  Wszystkie składniki na nadzienie oprócz mąki ziemniaczanej duszę – gdy jabłka troszeczkę się zredukowały i nabrały gęstości dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam i jeszcze chwilkę gotuję ciągle mieszając. Lekko studzę.
  6.  Na zapieczony spód wykładam jabłka, posypuję drugą częścią ciasta (ja ciasto po prostu rozkruszam lub ścieram na tarce) i piekę jeszcze 30 minut, albo do zrumienienia szarlotki.