Czas

  • 30 min.

Lepienie pierogów odbywa się w naszym domu niezmiernie rzadko, chociaż dzieci bardzo je lubią. To dobra zabawa w kuchni, można ugniatać ,wałkować, posypać się mąką i o to właśnie chodzi…
Zapraszam na pyszne pierogi nadziewane dynią i kolendrą, które smakowały także wszystkim dzieciom, i dzieciom sąsiadów, co rzadko się zdarza. Pomarańczowe nadzienie zazwyczaj je odstraszało, na szczęście nie tym razem!

Składniki - farsz

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • pół pęczku kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Dynię kroję na paski (razem ze skórką) i rozkładam na blaszce.
  3. Skrapiam delikatnie oliwą i piekę 30 minut.
  4. Po upieczeniu miksuję ją z przyprawami i czosnkiem na pastę.
  5. Kolendrę siekam i dodaję do dyni. Staram się, aby farsz był dobrze doprawiony.

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • szczyptę soli
  • tyle ciepłej wody, ile przyjmie ciasto