Czas
- 15 min + pieczenie 60 min.
Za dzisiejszy przepis dziękuję Ewie, która napisała do mnie, że na bazie mojego ciasta marchewkowego stworzyła swoją własną recepturę na ciasto z cukinii. Nie czekałam zbyt długo, aby je upiec, tym bardziej, że Ewa przesłała mi piękne zdjęcie. Wy też nie czekajcie, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste i robi się je jak muffinki, szybko łącząc suche składniki z mokrymi. Do swojego użyłam bardzo małej ilości słodu, więc jeśli lubicie słodsze wypieki to dodajcie go więcej.
Ciasto Ewy jest pyszne, delikatnie smakuje mąką gryczaną, jest lekko wilgotne i mocno kakaowe.
Bardzo smakowało całej naszej rodzince i jak zwykle dodam, że warto je zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Uwaga
- ciasto pieczemy w keksówce, lub w okrągłej, średniej tortownicy
- zamiast kakao do ciasta można dodać karob
- dodanie bakalii nie jest konieczne
- oprócz cynamonu do ciasta można dodać przyprawę do piernika, albo zmielony kardamon
- zamiast orzechów laskowych można użyć migdałów
- jako polewę do ciasta można wykorzystać: słony karmel z daktyli, krem z kaszy jaglanej, krem z nerkowców, lub bitą śmietanę z mleka kokosowego, albo polewę od tego ciasta
- jeśli ciasto ma być w wersji bezglutenowej, należy użyć certyfikowanych płatków owsianych
- zamiast mąki z tapioki można użyć mąki ziemniaczanej
Składniki suche
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 czubate łyżki mąki z tapioki
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i obranych ze skórki)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cynamonu
- 4 czubate łyżki kakao
- opcjonalnie: pół szklanki ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę
Składniki mokre
- 600g cukinii (waga po obraniu ze skórki) startej na drobnych oczkach tarki
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml syropu klonowego
- olej kokosowy do wysmarowania blachy
- sezam niełuskany do wysypania blachy
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę smaruję olejem kokosowym i wysypuję dokładnie sezamem.
- W jednej misce mieszam dokładnie wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Łącze je i szybko mieszam. Przekładam do blaszki i piekę przez 50-60 minut (albo do suchego patyczka).
Edyta
Powiązane artykuły
Krakersy zmieniające życie (słodka wersja)
Ciasto witariańskie
Leczo i zielona zupa – pomysł na prosty obiad
Krakers owsiany z pestkami słonecznika i chia
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Bardzo ciekawy smak, czekoladowe, ale inaczej. Będę powtarzać :)Pozdrawiam, Alicja
Cieszę się że Ci smakuje. To jedno z moich ulubionych ciast bez gluta:)Pozdrawiam serdecznie :)
A po co mąka z tapioki? Nie mam jej,czy moge zastąpić czym innym? Dziekuje!
Tapioke możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną.Pozdrawiam serdecznie.