Czas

  • 15 min + pieczenie 60 min.

Za dzisiejszy przepis dziękuję Ewie, która napisała do mnie, że na bazie mojego ciasta marchewkowego stworzyła swoją własną recepturę na ciasto z cukinii. Nie czekałam zbyt długo, aby je upiec, tym bardziej, że Ewa przesłała mi piękne zdjęcie. Wy też nie czekajcie, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste i robi się je jak muffinki, szybko łącząc suche składniki z mokrymi. Do swojego użyłam bardzo małej ilości słodu, więc jeśli lubicie słodsze wypieki to dodajcie go więcej.

Ciasto Ewy jest pyszne, delikatnie smakuje mąką gryczaną, jest lekko wilgotne i mocno kakaowe.
Bardzo smakowało całej naszej rodzince i jak zwykle dodam, że warto je zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Uwaga

  • ciasto pieczemy w keksówce, lub w okrągłej, średniej tortownicy
  • zamiast kakao do ciasta można dodać karob
  • dodanie bakalii nie jest konieczne
  • oprócz cynamonu do ciasta można dodać przyprawę do piernika, albo zmielony kardamon
  • zamiast orzechów laskowych można użyć migdałów
  • jako polewę do ciasta można wykorzystać: słony karmel z daktyli, krem z kaszy jaglanej, krem z nerkowców, lub bitą śmietanę z mleka kokosowego, albo polewę od tego ciasta
  • jeśli ciasto ma być w wersji bezglutenowej, należy użyć certyfikowanych płatków owsianych
  • zamiast mąki z tapioki można użyć mąki ziemniaczanej

Składniki suche

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 czubate łyżki mąki z tapioki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i obranych ze skórki)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 czubate łyżki kakao
  • opcjonalnie: pół szklanki ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę

Składniki mokre

  • 600g cukinii (waga po obraniu ze skórki) startej na drobnych oczkach tarki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml syropu klonowego
  • olej kokosowy do wysmarowania blachy
  • sezam niełuskany do wysypania blachy

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę smaruję olejem kokosowym i wysypuję dokładnie sezamem.
  2. W jednej misce mieszam dokładnie wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Łącze je i szybko mieszam. Przekładam do blaszki i piekę przez 50-60 minut (albo do suchego patyczka).