Czas

  • 40 min.

Nadchodząca jesień to wspaniały czas:) Lubię wtedy kroić dynię i jabłka, wkładać ogórki do słoików, gotować gęstą i pachnącą ziołami zupę… Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami musem dyniowo-jabłkowym. Moje dzieci mówią, że są to powidła. Jak zwał, tak zwał. Najważniejsze, że smakują wybornie.

Składniki

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • syrop klonowy (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Dynię myję dokładnie i kroję na pół, wyjmuję pestki i kroję na paski. Jabłka myję ( nie obieram) , kroję na 4 kawałki i wycinam gniazda nasienne. UWAGA: dyni nie obieram, ponieważ Hokkaido jemy ze skórką.
  3. Na blaszce (na pergaminie) układam dynię i jabłka, skrapiam bardzo delikatnie oliwą z oliwek i posypuję cynamonem. Piekę około 30 minut, aż dynia i jabłka będą miękkie.
  4. Wkładam dynię i jabłka do kielicha blendera, dodaję syrop klonowy lub inny słód ( u mnie 3 łyżki), sok z cytryny i miksuję na gładką masę. Jeśli uznasz, że powidła są za mało cynamonowe, dosyp jeszcze odrobinę tej przyprawy. Powidła zjedz od razu lub zawekuj.