Czas
- 40 min.
Nadchodząca jesień to wspaniały czas:) Lubię wtedy kroić dynię i jabłka, wkładać ogórki do słoików, gotować gęstą i pachnącą ziołami zupę… Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami musem dyniowo-jabłkowym. Moje dzieci mówią, że są to powidła. Jak zwał, tak zwał. Najważniejsze, że smakują wybornie.
Składniki
- 1 kg dyni Hokkaido
- 1/2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- syrop klonowy (do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Dynię myję dokładnie i kroję na pół, wyjmuję pestki i kroję na paski. Jabłka myję ( nie obieram) , kroję na 4 kawałki i wycinam gniazda nasienne. UWAGA: dyni nie obieram, ponieważ Hokkaido jemy ze skórką.
- Na blaszce (na pergaminie) układam dynię i jabłka, skrapiam bardzo delikatnie oliwą z oliwek i posypuję cynamonem. Piekę około 30 minut, aż dynia i jabłka będą miękkie.
- Wkładam dynię i jabłka do kielicha blendera, dodaję syrop klonowy lub inny słód ( u mnie 3 łyżki), sok z cytryny i miksuję na gładką masę. Jeśli uznasz, że powidła są za mało cynamonowe, dosyp jeszcze odrobinę tej przyprawy. Powidła zjedz od razu lub zawekuj.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Rozgrzewająca owsianka ze śliwką i gruszką
Edyta,
2017-09-21
2 min czytania
Trufle pełne mocy z nerkowców i karobu
Edyta,
2016-03-29
2 min czytania
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Właśnie je robię, ale pachnie w całym domu… :-)
I polecam też powidła/konfitury dyniowe z pomarańczą i imbirem :-) tylko, że te gotuję zamiast piec :-)
Spróbuję zrobić dzisiaj te z pomarańcza i imbirem:)
Witam, osobiście całkowicie zgadzam się z powyższym !
Super!!!
To super!