Czas

  • 30 min.

Sałatka mocno orzeźwiająca, rewelacyjna na ten gorący czas. Połączenie soczyście zielonych listków jarmużu z intensywną czerwienią pomidorów barrrrdzo do mnie przemawia. Dodatek cebuli i odrobiny octu balsamicznego do sosu fajnie podkręca jej smak:)

Składniki - sałatka

  • 5 liści jarmużu
  • 5 dużych liści botwiny
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 1 mała marchewka

Składniki - sos

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oregano
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)

Sposób przygotowania

  1. Listki myję dokładnie i kroję lub rwę na małe kawałki. Pomidory po umyciu kroję w kostkę, a cebulkę w plasterki. Suszone pomidory siekam na mniejsze kawałki, a marchewkę tnę na paski specjalną skrobaczką . Jeśli jej nie macie, to zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach, lub pokrójcie w cienkie słupki.
  2. Wszystko warstwowo układam w misce i polewam sosem. Przed podaniem mieszam dokładnie. Smacznego:)