Czas
- 30 min.
Długo zastanawiałam się jak nazwać to „cebulowe coś” – powidła? chutnej? a może dżem? Stanęło na powidłach. Są pyszne, cebulowe, z aromatem śliwek i rozmarynu – takie jak lubię…Może i WY je polubicie?
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 10 śliwek suszonych najlepiej ekologicznych
- gałązka rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 6 goździków
- 1/3 szklanki wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Cebulę obieram i kroję w pół-plastry. Z gałązki rozmarynu ściągam listki. Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę cebulę 10 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła. Razem z cebulą dodaję: rozmaryn, ziele angielskie, goździki i listek laurowy. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewam odrobinę wody.
- Śliwki myję i wyciągam z nich pestki. Dodaję do cebuli razem ze śliwkami suszonymi. Duszę kolejne 15 minut. Dodaję wino i ocet balsamiczny. Mieszam wszystko dokładnie, sprawdzam, czy nie trzeba dosolić i duszę ostatnie 10 minut. Gorące powidła przekładam do słoików. Smacznego.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Edyta,
2016-11-28
1 min czytania
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Edyta,
2015-08-31
1 min czytania
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Edyta,
2017-04-23
2 min czytania
Frytki z topinambura z sosem z awokado
Edyta,
2016-01-08
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.