Czas

  • 30 min.

Zdrowe słodycze na surowo przepełnione są składnikami odżywczymi, dlatego co jakiś czas będą pojawiały się na blogu desery i ciasta bez pieczenia. Te orzechowe babeczki są pyszne i pełne smaku. Jeśli chcecie uzyskać delikatniejszy krem to zamiast twardego tofu użyjcie jedwabistego.

Uwaga

  • przepis (z moją interpretacją) pochodzi z książki: „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów”. Leanne Campbell
  • do wylepiania tarteletek używam formy do pieczenia muffinek
  • jeśli chcecie uzyskać krem o delikatniejszej konsystencji to do przygotowania go użyjcie tofu jedwabistego

Składniki

  • 12 daktyli ekologicznych namoczonych na 15 minut w letniej wodzie
  • 10 suszonych śliwek ekologicznych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2/3 twardego tofu
  • 4 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Daktyle odsączone z wody, śliwki i ziarna słonecznika miksuję na jednolitą masę w robocie kuchennym.
  2. Blaszkę na muffinki delikatnie smaruję olejem kokosowym co ułatwia mi wyjęcie z niej tarteletek. Wypełniam delikatnie wgłębienia powstałym ciastem starając się nie dociskać zbyt mocno do ścianek blachy.
  3. Gotowe tarteletki wykładam na wyłożony pergaminem talerz.
  4. W robocie kuchennym miksuję: tofu, masło orzechow i syrop klonowy.
  5. Przekładam krem do wyciskarki z otworem w kształcie gwiazdki i dekoruję nim babeczki (można nałożyć krem łyżeczką).
  6. Babeczki chłodzę przed podaniem w lodówce przez 5 godzin lub podaję bezpośrednio po zrobieniu.