Czas
- 30 min.
Każdy kto nie je białego, napompowanego chleba szuka wciąż jego zamienników, bo zrezygnować z węglowodanów nie jest łatwo. W mojej diecie z różnych powodów są one mocno ograniczone. Nie jadam też chleba żytniego i orkiszowego, dlatego w zielonej kuchni raz na jakiś czas powstaje receptura na nowe placki. Ostatnio polubiłam się (bardzo) z mąką z ciecierzycy i dodaję ją prawie do wszystkiego.Dzisiejsza propozycja to proste placki bez glutenu i jajek, które tak bardzo mi posmakowały, że powstało ich już kilka wersji. Od razu dodam, że nie cała moja rodzina była nimi zachwycona, ale cóż o gustach (kulinarnych) się nie dyskutuje… Zajadam je z różnymi przetworami na słodko i na słono. Są też dobrym dodatkiem do dań warzywnych.

Uwaga
- placki mają bardzo zwartą strukturę, jeśli chcesz, aby były delikatniejsze to możesz dodać do nich jajko lub dwa:)
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki owsianej (z przekreślonym kłosem)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki czarnuszki lub inne ulubione zioła
- 1 szklanka wody gazowanej lub trochę więcej
- szczypta soli himalajskiej i odrobina pieprzu
Sposób przygotowania
- Miksuję kaszę z mąkami i jajkiem na gładką masę. Jeśli jest bardzo gęsta to dolewam jeszcze odrobinę wody gazowanej, tak aby miała konsystencję gęstej śmietany. Przekładam do miski i doprawiam solą, pieprzem i czarnuszką.
- Smażę na oleju kokosowym. Po usmażeniu każdy placek odsączam na papierowym ręczniku.
Edyta
Powiązane artykuły
Muffinki z czerwonej fasoli
Pasztet z czarnej fasoli, jaglanki i migdałów
Ciastka orzechowo czekoladowe
Ciasto karobowo-bananowe
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.