Czas

  • 10 min.

Zapraszam na ostatni w tym roku zielony poniedziałek. Dni i noce są już coraz chłodniejsze, dlatego już wkrótce zagoszczą na blogu zupy, pasztety warzywne i inne dania, które będą nas rozgrzewały. Dzisiaj w ramach pożegnania lata chciałabym podać przepis na koktajl-deser, który przygotowuję czasami gdy mam ochotę na coś słodkiego. Koktajl ten dzięki dodatkowi nerkowców (lub migdałów bez skórki) i mrożonych bananów ma bardzo kremową konsystencję. Smakuje każdemu, bez wyjątku.

Składniki

  • 2 małe banany pokrojone w plastry i zamrożone
  • 1 duża garść szpinaku
  • 500ml mleka roślinnego z wanilią
  • 1/2 kubka nerkowców lub migdałów namoczonych przez dwie godziny w letniej wodzie, z migdałów po moczeniu ściągam skórkę

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładam do maszyny miksującej i na wysokich obrotach miksuję przez 2 minuty.