Czas
- 10 min + chłodzenie całą noc.
Zastanawiałam się czy te maleństwa które chcę wam zaproponować powinnam nazwać czekoladkami.
I sama nie wiem – w składzie bardzo przypominają moje orzechowe brownie, a to jedno z waszych ulubionych ciast, które też możecie przerobić na czekoladki – dodajcie do receptury 2-3 łyżki oleju kokosowego i wypełnijcie foremki pyszną czeko-masą.

W dzisiejszych pralinkach znajdziecie ziarenka chia – ale możecie dodać też jagody goji, macę, innulinę, siemię lniane, rożne pestki, orzechy – możliwości jest bez liku. Smak i bogactwo składników jakie przemycicie w czekoladkach – nie czekoladkach, zależy tylko od was. Możecie też przygotować je w prostokątnej foremce ozdabiając orzechami, lub innymi ulubionymi smakołykami (świetnie sprawdzi się tu suszona miechunka).
W zasadzie są to raw pralinki – mega zdrowe słodycze.
Zawsze warto wybierać to, co nam służy zamiast sklepowego chłamu, pełnego cukru ukrywającego się pod różnymi nazwami, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Zdrowe i słodkie życie bez cukru jest możliwe, jednak pamiętajmy o tym, że w dzisiejszym świecie nawet zdrowe słodycze należy jeść z umiarem, a są osoby które powinny słodkie przekąski wykluczyć z diety w ogóle.
Uwaga
- 16 małych sztuk
- jako dodatek sprawdzi się tu doskonale ekspandowane proso, albo amarantus – warto wtedy rozprowadzić masę w blaszce i po schłodzeniu pociąć ją na batony
- moje czekoladki na zdjęciu posypane są odrobiną mielonego ksylitolu
Składniki
- 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego virgin
- 2 kopiaste łyżki surowego masła orzechowego (lub innego, może być też masło z pestek słonecznika)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki syropu daktylowego (lub więcej)
- 1 łyżka nasion chia
- 2-3 łyżki surowego kakao lub karobu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksuję i przekładam do foremek. Wkładam na godzinę lub dwie do zamrażalnika albo na noc do lodówki. Uwaga – zawierają olej kokosowy, który rozpuszcza się pod wpływem ciepła, dlatego trzeba przechowywać je w lodówce.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciasto witariańskie
Czekoladowe ciastka jaglano-kokosowe
Ciasteczka mocno orzechowe
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Pralinki wydaja sie,latwe do zrobienia. Wygladaja bardzo apetycznie. Przepisy na zdrowe slodycze,to dla mnie skarb :-). Czekam na inspiracje z komosa ryzowa :-).
Maria…często robię śniadanie z komosą.Mam nadzieję że już wkrótce uda mi się pstryknać zdjęcia.
Jak ja się cieszę że to widzę ?