Czas
- 40 min.
Capriata to we Włoszech przetarty bób. Doprawia się go czosnkiem i oliwą z oliwek. Podaje się jako pastę, lub jako sos do polewania sałatki z ugotowanej rzepy. Capriatę zjecie najczęściej w Apulii. Jest znana od czasów, gdy południowa część Włoch pozostawała pod rządami Greków. Przygotowuje się ją z suszonego bobu. Niestety nie znalazłam takiego w naszych sklepach, dlatego postanowiłam użyć bobu świeżego. Jest bardzo prosta do wykonania i ma ciekawy smak. Bób jest teraz łatwo dostępny i kosztuje niewiele, więc warto wykorzystać go jako dobre źródło białka i kwasu foliowego.
Składniki
- 1 szklanka bobu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania
- Bób myję dokładnie i zalewam dwoma szklankami wody. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bobu. Dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez 30 minut.
- gdy bób jest już bardzo miękki odcedzam go na sitku i studzę. Nie obieram go ze skórki.
- Miksuję wystudzony bób i cebulę na gładką pastę razem z oliwą z oliwek i szczyptą pieprzu cayenne.
- Przekładam pastę do salaterki i podaję polany oliwą i oprószony pieprzem. Smacznego.
Edyta
Powiązane artykuły
Masło z migdałów i orzechów laskowych
Kokosowy budyń jaglany z wiśniami
Rozgrzewająca owsianka ze śliwką i gruszką
Ajwar – domowa pasta z bakłażanów i papryki
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Tą pastą skradłam serce mojej teściowej! Ja kocham bób, a ona pokochała mnie i rozsławiła w rodzinie i wśród znajomych. Dziękuję Edi :-*
Ps. Dodałam małe urozmaicenie, dzięki czemu pozostała u mnie zielona – kilka kropli soku z cytryny i jeszcze czosnek bo strasznie lubię! ;-)
I used to be able tto find good advice from your content.