Czas

  • 40 min.

Capriata to we Włoszech przetarty bób. Doprawia się go czosnkiem i oliwą z oliwek. Podaje się jako pastę, lub jako sos do polewania sałatki z ugotowanej rzepy. Capriatę zjecie najczęściej w Apulii. Jest znana od czasów, gdy południowa część Włoch pozostawała pod rządami Greków. Przygotowuje się ją z suszonego bobu. Niestety nie znalazłam takiego w naszych sklepach, dlatego postanowiłam użyć bobu świeżego. Jest bardzo prosta do wykonania i ma ciekawy smak. Bób jest teraz łatwo dostępny i kosztuje niewiele, więc warto wykorzystać go jako dobre źródło białka i kwasu foliowego.

Składniki

  • 1 szklanka bobu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania

  1. Bób myję dokładnie i zalewam dwoma szklankami wody. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bobu. Dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez 30 minut.
  2. gdy bób jest już bardzo miękki odcedzam go na sitku i studzę. Nie obieram go ze skórki.
  3. Miksuję wystudzony bób i cebulę na gładką pastę razem z oliwą z oliwek i szczyptą pieprzu cayenne.
  4. Przekładam pastę do salaterki i podaję polany oliwą i oprószony pieprzem. Smacznego.