Czas

  • 40 min.

Zup nigdy dosyć. Stworzyłam już e-booka dla zupoholików takich jak ja – jeśli masz ochotę to możesz go sobie ściągnąć z bloga zapisując się na newsletter.

Moja rodzina dzieli się na dwa obozy – jeden z nich to ja, Tosia i Bartek – zjemy każdą zupę o każdej porze. I obóz drugi – czyli mój mąż i najstarszy syn, którzy jedzą tylko ulubione i wybrane zupy. Ciekawa jestem jak jest u Ciebie w domu?

Zawsze lubiłam gotować zupy i tak naprawdę każda z nich to u mnie kilka zup, bo w trakcie kolejnego gotowania zmieniam przepis, bo lubię kreatywność w kuchni.

Krupnik jaglany jest rozgrzewający i bardzo smaczny. Ta lekka zupka zadowoli każdego – świetnie sprawdzi się jako obiad w pracy. Nam bardzo smakuje bardzo z dużą ilością zieleniny.

Składniki

  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty) lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1–2 posiekane szalotki lub 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 obrana, średniej wielkości marchewka pokrojona w cienkie plasterki
  • 800 ml wrzątku
  • 150g kaszy jaglanej lekko podprażonej i dobrze wypłukanej
  • 1 kalarepa pokrojona w kostkę
  • 1 batat pokrojony w kostkę
  • 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego
  • listki bazylii z jednego pęczka
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na tłuszczu dusimy szalotki lub cebulkę, selera i marchewkę i kalarepkę (przez około 7–10 minut).
  2. Wlewamy wrzątek, dodajemy kaszę jaglaną. Całość gotujemy, aż warzywa i jaglanka będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku.
  3. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku.