Czas

  • 15min.

Idealnie kremowy twarożek, gładki i aksamitny – dla niektórych może być smacznym zastępnikiem nabiału. Wykorzystacie go jako nadzienie do naleśników, albo krem do tortów i ciast. Wspaniale smakuje jako top w cieście marchewkowym. Jego SŁONA WERSJA już dawno skradła Wasze serca i podniebienia i jest już na blogu od bardzo dawna. Możecie z nią przygotować różne zawijasy z warzyw, np.: CUKINIĘ Z TWAROŻKIEM ROŚLINNYM.

To czego do niego potrzebujesz to czas – ponieważ nerkowce powinny się moczyć kilka godzin w wodzie (najlepiej przez całą noc), i mocny blender – bo trzeba go dobrze zblendować. Reszta jest siłą wyobraźni – możesz zostawić go takim jak jest, bez dodatków, albo dodać syropu malinowego, wanilii, rodzynek, czekolady.

Moja córka tak go lubi, że muszę przygotowywać podwójną porcję, bo pierwsza wyjadana jest prosto z miski, łyżeczką. Mam nadzieję, że zakochacie się w nim tak jak my i że wypróbujecie na słono…albo na słodko.

Uwagi

  • krem/twarożek możesz przygotować na słodko (z dodatkiem syropu klonowego) i na słono z dodatkiem soli, pierzu, szczypiorku, rzodkiewki
  • orzechy powinny się moczyć przez całą noc
  • jeśli konsystencja jest dla ciebie zbyt gęsta – dodaj odrobinę wody przegotowanej
  • najlepiej zrób go z podwójnej porcji bo szybko znika

Składniki

  • 250g orzechów nerkowca, wypłukanych i namoczonych na noc w letniej wodzie
  • sok z jednej cytryny
  • kilka łyżek syropu klonowego – 5 albo więcej – wszystko zależy od tego jak słodki serek chcesz uzyskać
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Namoczone nerkowce odcedź na sicie i przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny, sól i zblenduj na bardzo gładki krem, mieszając co jakiś czas.

  2. Jeśli krem jest zbyt gęsty to możesz dodać do blendownia odrobinę przegotowanej wody.